Земеделците прекратяват протеста, приемат предложения меморандум

Земеделците прекратяват протеста. Меморандумът, който правителството изпрати до протестиращите земеделци, ги устройва. Протестът се разпуска и лека-полека техниката и протестиращите започват да се разотиват. Техни представители се отправиха към столицата за подписване на меморандум с правителството, предава БНР.

Правителството одобри допълнителни разходи от централния бюджет към Държавен фонд „Земеделие“ в размер на 63 млн. лв. за 2023 г. Средствата се отпускат за осигуряване на подкрепа на земеделските стопани по национални мерки и за компенсации на повишените цени на енергоносители, фуражи, препарати за растителна защита, горива и торове.

Припомняме, че земеделците бяха в стачна готовност до подписване на меморандум с правителството, който да фиксира вчерашните решения, взети на среща с министър-председателя, финансовия и земеделския министър. Тракторите и останалата техника бяха на входа на София при Долни Богров няколко часа, предава БНТ.

При протестиращите се появи и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който беше изгонен от тях.

„Така, не искат да се политизира протеста и казаха, че искат да водят още разговори и си водят разговори, така ли? Еми дано да не ви излъжат, затова дойдохме и ние“, обърна се Костадинов към земеделците, които на свой ред коментираха:

„Казах му да напусне…Никой не го е извикал и аз лично го изгоних, няма работа тука, ние сме тук само земеделци“.

Земеделските производители не искаха протестът им да се политизира, заяви Илия Проданов:

„Ние не искаме нашият протест да бъде политически. Точно това беше едната от причините ние днес да не сме там на площада. Защото ние сме диалогични, ние сме разумни и си гледаме интереса единствено и само на нашите членове. Ние нямаме политически цели никакви“.

Земеделците настояваха в забраната за внос да се включат и слънчоглед, пшеница, и някои млечни продукти. Поради тази причина се получиха и разногласия по време на обсъждането какви ще бъдат последстващите действия на протестиращите.

2 часа те не можеха да стигнат до решение. Имаше напрежение и между медиите и протестиращите, тъй като журналисти не бяха допуснати до преговорите.

Преди седмици правителството отпусна 150 милиона за тях, до 30 септември ще бъдат изплатени и останалите компенсации за повишените разходи за производство вследствие на войната в Украйна.

Близо 600 трактора останаха на входа на столицата през целия ден във вторник, а ресорният министър отиде при недоволните.

По-късно земеделците се преместиха пред Министерския съвет, където бяха поканени на среща. След 3-часови разговори стана ясно, че се налага временна забрана за внос на слънчоглед от Украйна./Dariknews.bg

Свързани статии