Земеделците на протест: Блокади на ключови пътища в цялата страна (СНИМКИ)

Започнаха протестите на българските фермери след отпадането на забраната за внос на зърно от Украйна.

Протестните действия в страната и столицата стартираха в 10:00 часа. Ръководството на Българския фермерски съюз ще бъде на блокадата на летището в Бяла Слатина. Във вторник се очаква протестите да стигнат и до Министерския съвет в София.

Поводът за ескалиране на напрежението в земеделския сектор е решението на Народното събрание за непродължаване на забраната за внос на селскостопански стоки от Украйна.

Кризата се задълбочи през уикенда, след като родните земеделци не се явиха на среща при премиера Денков, който от своя страна заяви, че „не преговаря с терористи„.

Изказването предизвика остри реакции в целия политически спектър.

В протеста участват над 26 браншови организации от целия сектор, съобщиха от Българският фермерски съюз. По тяхна информация блокада има на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове в цялата страна. А във вторник протестът ще бъде пренесен и в София.

Браншът има пет искания към управляващите: Да продължи забраната за внос на земеделски стоки  от Украйна, като се разшири с вето и върху плодове, зеленчуци месо, мляко и мед.

До 30 септември на фермерите да бъде платен пълния размер на компенсации на загубите заради войната в Украйна, държавната помощ за пропадналите от природни бедствия площи да бъде незабавно платена. Протестиращите искат също допълнителни средства за държавни помощи и облекчаване на условията по интервенциите от Стратегическия план.

От МВР увериха, че създадена необходимата организация за гарантиране на сигурността и спокойствието на гражданите по време на провеждане на протестните действия. Целият ресурс на министерството на територията на страната е зает с обезпечаването на обществения ред. 

Създаден е временен оперативен щаб, в който влизат МВР, Прокуратурата, ИА „Автомобилна администрация“, АПИ и представители на НАП. От МВР заявиха, че уважават правото на протест на всеки български гражданин и са в готовност да работят  в конструктивен диалог и комуникация.

„Апелираме протестиращите да се съобразяват с полицейските разпореждания и да се въздържат от извършването на правонарушения“, заявиха още от МВР.

Ето къде в страната има протести и блокади:

Благоевград:

Протестиращите край Благоевград не успяха да блокират международния път Е-79. След големи разправии и спорове с полицията в крайна сметка само тракторите обиколиха двете кръгови след м. Полигона край Благоевград между Е-79 и АМ „Струма“, като бяха ескортирани от полицията и не успяха да блокират кръговите, предаде БГНЕС.

Организаторът на протеста Юлия Коюнджиева обяви исканията на митинг край Е-79, след което опитаха да пробият полицейския кордон, но неуспешно, тъй като полицаите застанаха пред тракторите.

Кресна 

Земеделски производители и животновъди протестират в района на Кресна. Около 10:00 часа днес те се събраха на мирен протест в центъра на Кресна. Производителите затварят периодично движението по главен път Е-79. Има засилено полицейско присъствие в района. Протестни действия се очакват в цялата страна.

Стара Загора:

Земеделски производители и преработватели се събраха на протест в южната част на Стара Загора, а над сто тежки машини затрудниха движението от града по главния път Стара Загора- Хасково, който е и връзката с автомагистрала „Тракия“.

Сливен:

Земеделски стопани блокират Петолъчката. Днес в цялата страна се организират протести на земеделски производители, които настояват за спиране на вноса на украински слънчоглед, пшеница, царевица и рапица, както и на нерафинирано олио.

Добрич:

Над 70 тежкотоварни машини затвориха точно 10 часа пътя към и от границата с Румъния. Целият земеделски сектор е на протест. Протестите ще продължат докато не им бъдат исканията.

Русе:

Земеделски производители организираха протест край ГКПП „Дунав мост“ при Русе, като блокираха със земеделски машини движението в района на граничния пункт. Участниците в недоволството, което е част от националния земеделски протест, издигнаха транспаранти с надписи „Системата ни убива!“.

„Ние работим на загуба. Около 80-90 % от производителите са на загуба, защото добивите на пшеница, слънчоглед и царевица са ниски, както и цените. В момента продаваме под себестойност“, каза Милен Коев, председател на Районния съюз на фермерите „Дунавско зърно“. По думите му украинската пшеница и слънчоглед могат да блокират пазара в България, тъй като у нас има много от тази продукция в складовете.

„Това ще доведе до пълен крах на българското производство“, смята той.

Разград

Земеделски производители излязоха на протест край Разград.

Ловеч

Земеделски производители от Ловешка област се включиха в общонационалния протест. Протестиращите затвориха главния път София – Варна при кръговото кръстовище в края на автомагистрала „Хемус“ при п. в. „Боаза“ в района на село Брестница. Те дойдоха със земеделска техника и леки автомобили. Вече се образуват колони от автомобили в двете посоки. Движението ще бъде ограничено за един час.

Видин

Земеделските производители протестираха и във Видин. Те блокираха пътя за Дунав мост-2 и в двете посоки. Около 100-150 машини и представители от различни браншове на земеделието – растениевъдство, животновъдство, пчеларство и други се намират на пътното платно.

Пловдив

Десетки земеделски производители от Пловдивска област, някои – със селскостопанска техника, блокираха движението на пътя Пловдив – Карлово при село Труд. Действията им са част от общонационалния земеделски протест, организиран срещу падането на забраната за внос на стоки от Украйна. Задръстванията по пътната отсечка са километрични.

Освен зърнопроизводители, в протеста участваме животновъди, зеленчукопроизводители, оризопроизводители, производители на мед и пчелни продукти и други сектори от бранша, коментира Дарина Шишкова от Обединени български животновъди. Хората настояват да се спре вносът на всички стоки от Украйна, както и да се изплати пълният размер на компенсациите за повишените разходи за производство вследствие на войната в Украйна.

Хасково

Земеделци блокираха за два часа пътния възел край Хасково, където се пресичат първокласните републикански пътища I-5 и I-8. Около 150 производители се стекоха на протеста.

До сериозни задръствания обаче не стигна, тъй като полицията отклоняваше трафика, а самите протестиращи също пропуската на всеки половин час струпалите се автомобили.

Силистра

Зърнопроизводители от Силистренско излязоха на протест срещу отпадането на забраната за внос на зърно от Украйна. Те блокираха ключови участъци от пътищата за Русе и Шумен. В демонстрациите се включиха и производители на плодове и зеленчуци, пчелари, тютюнопроизводители и животновъди.
На пътя край Тутракан бяха  спрени около 70 тежки машини. Недоволните хвърлиха и щайги с различни плодове, запалиха низи с тютюн и пчелен кошер./Dariknews.bg

Свързани статии