Земеделският министър пред протестиращите: Нито едно от решенията не предполага моментален резултат

„Аз не съм професионален политик и вие много добре го знаете. Много добре ви познавам проблемите от повече от 30 години. Въпросът е как ще ги решим. Украйна е факт, от войната се промениха страшно много неща. Светът стана друг, а за съжаление заедно с още четири държави сме най-близо до войната и сме най-големите потърпевши.“

Това каза земеделският министър Кирил Вътев пред протестиращите производители от цялата страна, които са се събрали на входа на София и ще се оправят към Министерски съвет.

„Обстановката е сложна, много повече отколкото си я представяме в този момент, в който се гледаме в очите. Нито едно решенията не предполагат моментално резултат“, каза той.

Тези негови думи предизвикаха смут в протестиращите, които скандираха – „оставка“.

„За тази година парите за пропаднали площи са освободени и се очакват пари“, каза министърът.

„Във връзка с искането за удължаване на забраната за внос за определените продукти. Знаете, че има един месец време, вече губим четири дни от този месец, в който трябва заедно да определим нашите искания за количествата, които може да допуснем и тези, които не искаме да допуснем“, коментира още той.

По втора точка-помощите за Украйна, министърът отбеляза, че са осигурени 150 милиона, чака се нотификацията от комисията, осигурени са и други 63 милиона.

„Четвърта точка, великият de minimis, знаем колко е важен. Искам да ви кажа, че има остатък, който в момента се разработва, за да може от ваша страна да се приемат заявления“, каза Вътев.

Въпреки освиркванията, министърът се опита да обясни на земеделците, че се водят преговори и това не е лесно решение.

„И аз искам сега и веднага, много повече от вас, за да не стоя тук по този начин, а да решаваме същинските проблеми“, обърна се той към тях и уточни, че така както всички премиери на останалите пет държави водят преговори с Украйна, същото прави и акад. Денков.

„Отправил съм две покани, една преди протеста и една, след като той тръгна. Ако някой има малко възпитание ще оцени, какво сме направили и сме дошли тук. Явно сред протеста има хора, които не искат да има диалог, а го провокират“, подчерта земеделският министър.

Недоволните зърнопроизводители изляха мляко и хвърлиха малини на земята./Dariknews.bg

Свързани статии