Заляха ни със скъпи албански краставици, килото стигна 6 лв.

Със скъпи албански краставици основно е залята търговската мрежа в Пловдив. Среща се и внос от Гърция, но количествата са по-оскъдни. Цената на дребно стига 4,50 лв. за кг, а на Четвъртък пазара цените заковаха 6 лв./кг. На борсата край Първенец краставиците се предлагат между 3.50 лв. и 3.80 лв. за кг. Българско производство вече няма.

Данни от последния оперативен анализ на Министерството на земеделието сочат, че цената на едро на оранжерийните краставици е скочила с 16,8% на седмична база. По-умерено е поскъпнало десертното грозде – със 7%, и пиперът – с 8,1% зеленият и с 8,6% червеният. Цените на вносните ябълки и оранжерийните домати отбелязват понижение, респективно с 2,1% и 5%, а тези на картофите и зелето остават без промяна.

На годишна база се отчита повишение на средните цени на едро на оранжерийните домати и краставици, зеле, картофи и десертно грозде – в рамките на 0,9% за оранжерийните домати и 29,1% за десертното грозде. По-евтино спрямо миналата година се търгуват зеленият и червеният пипер – съответно с 11,8% и 14,3%./Вестник Марица

Свързани статии