Ясен Тодоров: Изглежда, че Сарафов направи опит за преврат в прокуратурата

Заместник-директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров определи мотивите за искането за отстраняването му, внесено от неговия началник и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов, като „неотговарящи на истината“. И допълни, че именно Сарафов е направил опит за преврат в прокуратурата.

Тодоров даде изявление пред медиите след пресконференцията на главния прокурор Иван Гешев, предаде Нова тв.

Изявлението на г-н Сарафов ме втрещи. В него той обвинява мен и главния прокурор, че сме от страната на лошите, а той ще дойде на бял кон и ще оправи прокуратурата, която е затънала в политическото блато.

„Къде е бил г-н Сарафов през последните 10 години? Ако той е бил несъгласен с политиката на прокуратурата, то е имало начини да изрази това несъгласие като си подаде демонстративно оставката. Напротив – той е приел предложението на Сотир Цацаров да стане директор на НСлС, приел е предложението на Иван Гешев да стане директор втори път и по никакъв начин не е изразявал несъгласие с водената от прокуратурата на Република България политика“, каза той.

„На 1 май беше атентатът срещу Гешев, терористичният акт – опит за убийство, безспорно. Това е взрив, поставен да убива“, с тези думи започна Тодоров.

„Казах, че на местопроизшествието логистична подкрепа е оказал чуждестранен гражданин. Не съм казал, че е израелски, защото не исках да разкривам самоличността му. Във вторник пред Министерския съвет г-н Сарафов каза, че това е израелски специалист по антитероризъм. А във вторник вечерта, след приключване на повторния оглед, говорителят на НСлС каза, че не знае за никакъв израелски експерт. Но той няма никаква вина, но г-н Сарафов се ядоса“, каза той.

Тодоров категорично заяви, че взривът срещу кортежа на обвинител номер 1 е било „атентат, терористичен акт, опит за убийство – категорично взрив, поставен да убива“. На 1 май беше атентатът срещу Гешев, терористичният акт – опит за убийство, безспорно. Това е взрив, поставен да убива.

Израелският експерт по антитероризъм не е бил в България заради опита за покушение. Това твърдят от Федерацията на ционистите у нас. По думите им това са спекулации и дори името на експерта е сгрешено. Преди дни от прокуратурата също заявиха, че на местопроизшествието е имало чуждестранен експерт, но той не е бил допуснат от наблюдаващите прокурори и не е взел участие в извършваните действия по разследването.

Тезата потвърди и Ясен Тодоров.

По думите му израелският експерт е бил на местопроизшествието, но не е работил по случая, а само е „погледнал”. Той е високопоставен висш офицер от израелски специални служби, уточни Тодоров./Новините БГ

Свързани статии