Взривиха мината върху дрона край Тюленово

Военни взривиха мината върху дрона, който бе открит край Тюленово.

Дронът беше открит снощи от Радослав Русев. В 21.40 часа е получен сигнал на спешния телефон 112. Районът е бил отцепен от полицията в 22.10 часа.

Модулно формирование за обезвреждане на боеприпаси от Военноморска база Варна е задействано рано тази сутрин, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната,.

Специализираният екип в състав от петима военнослужещи е излязъл в 6.10 ч. На място той е извършил разузнаване на предмета и е започнал неговото обезвреждане. По предварителна информация става дума за 82 мм мина, която е била прикрепена към дрона.

Военнослужещите действат след постъпило искане от областния управител на Област Добрич и по разпореждане на началника на отбраната.

Случаят с дрона беше коментиран и от министъра на отбраната Тодор Тагарев. Според него със сигурност може да се предположи, че той е свързан с войната на Русия срещу Украйна.

Тагарев заяви, че има предварителна, но не окончателна информация за дрона, който беше открит късно снощи край бреговете на Тюленово. Той посочи, че „такъв тип събития са ежеседмични“.

„Българската армия поддържа капацитети и екипи, които да могат да реагират при откриване на невзривени боеприпаси. Случаят с дрона край Тюленово е точно такъв“, заяви министърът на отбраната.

Той посочи, че за обезвреждането е добре да се действа в светлата част на деня. „Оценката на риска е такава, че няма нужда да се действа през нощта, защото това само ще доведе до рискове за екипа“, каза Тагарев./Вестник Марица

Свързани статии