„Времеубежище“ на Георги Господинов спечели международната награда „Букър“

Българският писател Георги Господинов и преводачката Анджела Родел бяха обявени малко преди полунощ за носители на Международната награда „Букър“ за романа „Времеубежище“ – първата книга от български автор, печелила престижната награда, предаде АФП.

Престижната награда се присъжда за художествени произведения от цял свят, които са преведени на английски език, а наградата от 50 000 паунда (62 000 долара) се разделя поравно между автора и преводача.

Спечелилият роман разказва за „клиника от миналото“, която предлага експериментално лечение на Алцхаймер.

За да се задействат спомените на пациентите, тя пресъздава атмосферата на отминалите десетилетия до най-малкия детайл.

Но с времето в клиниката започват да идват здрави хора, които търсят спасение от ужасите на съвременния живот.

„Това е роман, който приканва към размисъл и бдителност, но и ни развълнува, защото езикът – чувствителен и точен – успява да улови в духа на Пруст изключителната крехкост на миналото“, каза френско-мароканската писателка и председател на журито Лейла Слимани.

Роденият през 1968 г. романист и поет Господинов е най-признатият в международен план съвременен български автор. Произведенията му са преведени на 25 езика.

Говорейки за номинацията на книгата, Господинов заяви, че „това окуражава писателите не само от моята страна, но и от Балканите, които често се чувстват извън сферата на англоезичното внимание“.

Преводачът Родел е родом от Минесота, но живее и работи в България. Нейни преводи на поезия и проза са публикувани в литературни списания и антологии.

През 2014 г. получава българско гражданство за работата си и приноса си към българската култура.

Миналата година Международната награда „Букър“ беше присъдена на романа, написан в оригинал на хинди „Гробница от пясък“ на индийската авторка Гйетанджали Шри в превод на Дейзи Рокуел./Dariknews.bg

Свързани статии