Вотът на българите в чужбина (ОБЗОР)

Българите в чужбина гласуват в 61 държави в 737 секции. Машинното гласуване е предвидено в 245 секции, като машини за гласуване са доставени в българските дипломатически и консулски представителства.

Адресите на избирателните секции зад граница са публикувани на сайта на МВнР.

Нова Зеландия

Първите две секции, които отвориха врати зад граница, бяха тези в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия. Те започнаха работа в 22 ч българско време в събота, съобщиха от МВнР. Два часа след това започна и гласуването в Австралия.

САЩ

Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще приключи най-късно в секциите в щата Калифорния в Съединените щати. Там той ще продължи до 6 ч, българско време в понеделник, 3 април.

Турция

И на този парламентарен вот най-много са изборните секции в Турция. 350 000 души в южната ни съседка имат право да гласуват.

Гърция

Без проблеми започна изборния ден в Гърция. Българските граждани имат възможност да упражнят правото си на глас в 21 секции. При отварянето на няколко секции в южната ни съседка се бяха образували опашки от чакащи да гласуват хора. В Атина, където живеят най-много наши сънародници, отвориха 5 секции.

Белгия

15 избирателни секции в Белгия и 2 в Люксембург отварят врати в 7 часа местно време. Най-много секции има в Брюксел – 6,2 са в постоянното ни представителство и 2 – в посолството.

Останалите са в Антверпен, Гент, Варегем, Льовен, Масмехелен и Хаселт. 45 000 души с българско гражданство живеят в Белгия и още 10 000 имат двойно. Имат право на глас между 40 и 45 000 души.

Франция

Слаба избирателна активност се очертава за вота на българите във Франция. Отворени са 16 избирателни секции. Три от тях са в посолството ни в Париж.

Великобритания

Българите във Великобритания ще упражнят днес правото си на вот в изборите за Народно събрание в 118 секции. В 35 има машини. 22 от тях са в Лондон. Броят на секциите във Великобритания отстъпва само на този в Турция в чужбина. В 9 часа българско време започна гласуването. На този етап няма съобщения за проблеми.

Германия

Сънародниците ни в Германия гласуват в 74 секции, което е значително по-малко в сравнение с предишни избори. Изборният ден е започнал навреме. В половината от секциите ще се гласува с хартия. Засега няма сигнали за проблеми. В Берлин сутринта активността е доста ниска, по-ниска от обичайното.

Италия

Както и на предишния парламентарен вот и сега избирателните секции в Италия са 26. Предварително са се записали 1000 българи. Най-много три са отново секциите в Милано, където предварително са се записали 140 души.

Испания

В Испания българите гласуват в 64 секции в 55 населени места. Изборният ден започна час по-рано на континента в сравнение с Канарските острови.

Румъния

60 души гласуваха в българското посолство до 12:00 ч. Изборите за Народно събрание в Румъния протичат нормално и без нередности.

Северна Македония

Спокойно протича изборният ден в Република Северна Македония. В седемте секции на територията на страната до следобедните часове са гласували над 280 души, като най-голям е броят на българските граждани, гласували в българското посолство в Скопие.

От останалите секции в страната до обед най-голям е броят на гласувалите в Струмица – 40 гласоподаватели, и най-малко – 7 избиратели – са гласували в Тетово, където за пръв път има открита секция.

Черна гора

Гласуването на българските парламентарни избори в столицата на Черна гора, Подгорица, протича спокойно. Единадесет души са записани в избирателния списък в секцията в българското посолство.

От посолството уточниха, че се очаква броят на гласувалите да достигне тридесет. /Dariknews.bg

Свързани статии