Внимание, опасно време! Оранжев и жълт код в четвъртък

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви за четвъртък, 26 януари, жълт и оранжев предупредителни кодове за значителни валежи от дъжд и сняг. Кодовете са в сила за 13 области на страната.

Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

Областите с жълт код за значителни валежи от сняг са:

Монтана, Враца, Ловеч, Перник, София, София град, Кюстендил и Кърджали (в област Кърджали предупреждението е и за обилни валежи от дъжд).

В област Хасково е обявен жълт код за значителни валежи от дъжд.

Областите с оранжев код за значителни валежи от сняг са:

Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Смолян.

Ето и останалата прогноза за времето:

Утре ще бъде облачно. Ще има валежи от сняг, главно в Югозападна България, а в североизточните райони предимно от дъжд. През нощта срещу петък валежите ще обхванат почти цялата страна, в западната половина ще вали сняг, а в източната – дъжд. Значителни ще са снеговалежите в Рило-Родопската област, а на отделни места в източната половина от страната ще има условия за поледици. Ще духа слаб до умерен изток-североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, в източните райони малко по-високи, в София – около 1-2°,съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), цитирани от БТА.

Черно море

По Черноморието ще бъде облачно. По северното крайбрежие ще има слаби валежи предимно от дъжд и са възможни поледици. Ще духа слаб до умерен източен вятър. Максималните температури ще са 7°- 8°. Температурата на морската вода е 9°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Планините

В планините ще бъде облачно със снеговалежи, значителни след обяд и през нощта срещу петък в Рило-Родопския масив. Ще духа умерен до силен югоизточен, по най-високите върхове на Рила и Пирин – южен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около минус 2°, на 2000 метра – около минус 4°.

Следващите дни

През следващите дни ще се задържи облачно, с валежи. В петък в Източна България ще вали дъжд, в Западна – сняг, по поречието на Дунав – дъжд и сняг. Остават и условията за поледици. Значителни по количество ще са валежите в централната част от страната. В Югозападна България само на отделни места ще превали слаб сняг. В източните райони вятърът ще е умерен от североизток, в западните – предимно слаб от северозапад. Минималните температури ще са от минус 2° до 3°, а максималните – от 2° до 7°, малко по-високи по Черноморието.

В събота температурите ще се понижат още, в западната част от страната с градус-два, в източната – с четири-пет градуса. Валежи ще има в Северна България и планините, ще са предимно от сняг, в североизточните райони – от дъжд и сняг./Вести БГ

Свързани статии