Ваня срути бастиона на ГЕРБ, клати стола на Нинова

На 5 ноември 2005-а тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов размаза на балотажа Татяна Дончева от БСП и стана кмет. Последваха рекордните 14 години управлениe на Йорданка Фандъкова, а през цялото време ГЕРБ имаше огромно мнозинство в Общинския съвет, като постигаше с лекота пълно такова, коалирайки се с дребни играчи като ВМРО.

ГЕРБ обаче изгуби от раз София в неделя, тъй като кандидатът Антон Хекимян остана едва трети с близо 17 процента. От мястото на балотажа го измести изненадата на вота ​- Ваня Григорова, издигната от широка лява коалиция с участието на БСП, „Левицата“, „Атака“ и още две граждански движения. Прочутата синдикалистка събра над 20 на сто, което й гарантира втори рунд другата неделя срещу Васил Терзиев от ПП-ДБ и „Спаси София“, събрал над 30 на сто.

Въпреки огромната преднина изходът на балотажа хич не е ясен. Вотът е достоен за сценарий на холивудска или боливудска продукция.

Мултимилионер, наследник на генерали от ДС, срещу бедното момиче от ромското гето

Няколко са факторите, които ще предопределят битката, в която Терзиев все пак влиза фаворит. Първият е кой какъв електорат може да мобилизира. IT гуруто разчита на десните избиратели, част от които отидоха при Вили Лилков и „Синя София“. Става въпрос за стари седесари, които не харесаха ДС линията в родата на Терзиев. Другият му електорат са младите и образовани жители на София, които са свързани с IT сектора. Всеки втори младеж мечтае да стане част от бизнеса. А там Терзиев е истински идол, като средната работна заплата във фирмите му гони 7000 лева. Доста млади в неделя загърбиха изборите заради прекрасното време и започналата ваканция, пускайки си снимки от морски брегове. Но има шанс да излязат на втори тур.

Резервите на Ваня Григорова са свързани най-вече с електората на „Възраждане“ и „Има такъв народ“. Тук също са важни посланията на Костадин Костадинов и Слави Трифонов. Първият не дава сигнали, че се вълнува от тази битка засега. Докато омразата на ИТН към ПП-ДБ е очевидна и може да доведе до някакви послания в полза на Григорова.

Разбира се, голямата загадка е какво ще каже Бойко Борисов на своите избиратели. Едва ли лидерът на ГЕРБ ще си позволи да дава напътствия за кого между Терзиев и Григорова да се гласува. Но немалка част от електората му ще излезе на балотажите за районни кметове.

И всеки знак на Борисов ще е важен

Разпределението в Общинския съвет не беше ясно до късно снощи, но изглеждаше по-лесната задача пред победителите от ПП-ДБ и „Спаси София“. Очакваше се те да вземат 25-26 места, като за мнозинството през следващите години ще им трябват вероятно 6-7 гласа. „Синя София“ влиза твърдо и изглежда техен естествен партньор. Не е изключена коалиция дори с групата на БСП, която е съставена почти изцяло от хора на Иван Таков и Кирил Добрев, върли противници на Корнелия Нинова.

Победата на ПП-ДБ е сигурна и като брой районни кметове. Трайчо Трайков („Средец“), „Димитър Божилов („Триадица“) и Делян Георгиев („Изгрев“) печелят вероятно от раз. В поне още 6 района разликата в полза на ПП-ДБ е непреодолима. За останалите ще има балотаж, като силите са поизравнени.

Любопитна е битката в родното място на Бойко Борисов – Банкя. Там Рангел Марков от ГЕРБ за първи път не спечели на първи тур, а на балотаж отива с Антон Бранков от „Възраждане“.

Разбира се, когато София се разтресе, това е знак, че ще има генерални промени и на национално ниво. Примерът е Борисов, който смени кметския стол с премиерския.

Интригата в БСП вече беше извадена на преден план от леви социолози. Ваня Григорова изглежда перфектният нов лидер в очите на мнозина, тъй като събра доста гласове над вота за „червената партия“. И изборите в София може да са отличният трамплин за атака на лидерския пост в Столетницата. Наблюдатели отбелязаха, че в часовете след изборите Корнелия Нинова нито веднъж не спомена името на Григорова, нито пък Ваня – това на червения председател.

По-малки сътресения може да се очакват и в ПП-ДБ, тъй като някои виждат във Васил Терзиев личността, която може да събере електорат на фона на спадащата подкрепа към коалицията.

И разбира се, със сигурност изборите ще поразбунят кошера на ГЕРБ, където имаше определено недоволство от номинацията на Хекимян. Самият журналист също ще търси политическо бъдеще, като в парламента усилено се говори, че му е обещано избираемо място на европейските избори след 7 месеца./Вестник Марица

Свързани статии