Удар по джоба: Салатата по-скъпа от пържолата

Салатата в България е по-скъпа от пържолата, установи проверка на “Телеграф”. Така например в момента на дребно можеш да си купиш килограм свински бут за 7 лв., но цените на този вид месо могат да достигнат в зависимост от разфасовката максимум до 12 лв., то килограм краставици хвърчи до космическите 7-8 лв. на дребно.

Борсата
Търговци на борсата в Първенец коментираха пред БНТ, че миналата година по това време цените са били подобни и няма нищо нередно. Те обясняват скъпия зеленчук с това, че е основно внос от Турция и Гърция, а български оранжерийни зеленчуци почти няма. Припомняме, че министърът на земеделието Явор Гечев коментира пред “Телеграф”, че заради кризата с горивата 50% от оранжериите в ЕС не са засели, а в нашата страна процентът е много по-висок.

Според Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ) в момента цените на едро на оранжерийните домати поскъпват до 3,44 лв. за кг, краставици от парници скачат с 11,6% и се купуват за 4,90 лв. килото.

Турция
Проверка на “Телеграф” обаче показа, че ако наистина краставиците и доматите влизат основно от Турция и Гърция, то надценката на едро, докато влезе в страната ни, е няколко пъти. Така например в Одрин кило краставици в супермаркет струва 86 ст., а в Солун на едро те са 1,40 лв. за кг. Информацията е от елинския интернет сайт selinawamucii-com. за стоките на едро. Онлайн изданието изтъква, че тази година – 2023, зеленият зеленчук е по-скъп от миналата година. Проучването на “Телеграф” установи също, че в Одрин в магазина кило домати в момента струва 1,60 лв. за кг, глава салата е 95 ст., а килограм селско сирене – 5,90 лв.

Качество
Други търговци визират като причина за високите цени не тържищата, а граничните пунктове.

Цените всеки ден варират, никой не може да бъде сигурен дали това, което е днес, ще важи и за другата седмица. Това пък обясни пред “Телеграф” Ивайло Пешев, производител на оранжерийни домати в Кресна. Той очаква да изкара първите си домати за националния празник и вероятно това ще е първият български червен зеленчук за годината.

Ивайло Пешев продава зеленчуците си само на едро. Има търговци, които са готови за качествена стока да платят висока цена, увери той./Вестник Телеграф

Свързани статии