ЦИК: Проблемите с машините продължават

27,27% е избирателната активност към 16 ч. Това обявиха от ЦИК на брифинг пред медии.

Най-ниска е тя в Сливен, а най-висока – в 23 МИР в София.

„Проблемите с машините продължават. ЦИК е уведомена, че над 80 устройства са спрели работа”, посочи говорителят на Комисията Росица Матева.

За част от машините причината е, че те печат бяла бюлетина без никакво съдържание или с частично съдържание, което не може да установи как е гласувал избирателя, поради което гласуването с тези машини също се преустановява.

Към 16:20 ч. жалбите са две, а сигналите са 67, които са обработени. Повечето от тях са за това, че членовете на СИК продължават да не поставят печат върху машинните бюлетини.

В чужбина – в 11 от СИК-ове вече приключи гласуването, протоколите са предадени и обработени в ЦИК. Това са в Австралия, Нова Зеландия, Япония, Корея, Китай и Сингапур. Най-късно – към 18:00 часа ще започне гласуването на западното крайбрежие на САЩ – Лос Анджелис, Сан Диего, Сан Франциско, както и в Канада – Ванкувър и Калгари.

„Извън страната не следим активността, няма как да го правим. Винаги следим активността от Районните избирателни комисии, които я събират от Секционните избирателни комисии“, каза тя.

„Извън страната не сме създали организация. Виждате часовият диапазон какъв е. Ще бъде трудно да бъде обработена. Още повече, няма база, на която да я смятаме, тъй като се смята на броя избиратели, които имат право на глас – това са 6 594 593 избиратели. Разбира се, голяма част от тях живеят извън страната“, допълват още от ЦИК.

„Избирателната активност, която обявявам, е на база числото гласували в страната“, припомни тя.

„Нямаме информация за опашки в Цариброд, предполагам са гласували български граждани, които се намират близо до страната. В България българските граждани могат да гласуват само по постоянен адрес или заявен настоящ адрес. Препоръчваме, ако човек е близо до границата, да гласува извън страната“, каза още Матева./Новините БГ

Свързани статии