Три са версиите за инцидента с падналия хеликоптер край Гърмен

Работи се по три основни версии за инцидента с падналия край Гърмен хеликоптер, при който загина пилотът. Това каза в интервю за bTV Христо Христов, директор на „Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт“, предава БТА.

Най-вероятната причина може да е временна загуба на ориентировката, във връзка с влошените метеорологични условия в района на полета – може би гъста димка, мъгла или ниска облачност, обясни той. „Втората вероятна причина за това е технически отказ може би на двигател или на системите за управление. Третата версия е влошено здравословно състояние на пилота след на излитането“, каза Христо Христов.

Той отбеляза, че повече информация по случая ще има след като се направи пълен оглед на мястото и се види къде са разположени отломките от хеликоптера и къде се намира тялото на пилота. „Може би ударът не е бил рязък, над храсти и дървета, затова и системата за идентификация на мястото не е сработила. Това е създало трудности при откриването на авариралото средство“, обясни Христо Христов.

Този тип летателни средства нямат черна кутия, припомни той. Всяка хипотеза трябва да докажем или да отречем на база на фактите, на останките, които ще намерим и на останалите прибори на самата машина, посочи Христов. По думите му машината е излетяла от стадиона на село Гърмен и след излитането – три четири минути, изчезва от системата за наблюдение на самата фирма за наблюдение на техните хеликоптери и самолети.

Припомняме, че вчера вечерта изчезналият край Гърмен селскостопански хеликоптер беше открит, съобщиха от МВР. Машината е паднала на 1-2 км от Гърмен – в труднодостъпно дере.  Намерено е и безжизненото тяло на пилота, уточняват от вътрешното министерство, откъдето допълват, че на място е изпратен медицински екип.

Хеликоптерът и тялото на загиналия пилот са открити  в пропаст, дълбока около 50 метра, съобщи за БТА кметът на гърменското село Горно Дряново Ибрахим Пингов, който е водач на доброволното формирование.

Петима доброволци от формированието са достигнали до мястото на катастрофата, сред които и Пингов.

„Като че ли се е ударил в дърво или точно във върха на склона и е паднал надолу по дерето“, посочи кметът. Той допълни, че теренът е изключително труднодостъпен, а доброволците са стигнали трудно до мястото на инцидента.

Доброволното формирование се е включило в издирването след 16:30 часа. Участвали са повече от 20 пожарникари, както и екипи на Планинската спасителна служба към БЧК, каза кметът. По думите му издирването от страна на доброволците е започнало в следобедните часове, защото тогава са получили информация за локацията от джипиеса на хеликоптера. Имахме готовност още от сутринта да започнем издирването, но се предполагаше, че може да е паднал към Цалапица и активността спадна, но имахме готовност през целия ден да се включим в издирването, допълни Пингов.

По-рано стана ясно, че в издирването се е включил и екип военнослужещи с вертолет „Кугар“. От Министерство на отбраната съобщиха, че екипът от авиобаза Крумово е излетял в 14 ч. и е издирвал пилот на частен хеликоптер, изчезнал край Гърмен.

Селскостопанският летателен  апарат е излетял от  Гърмен в  посока към пловдивското село Цалапица в 7:18 ч. вчера. По-късно е подаден  сигнал, че няма връзка с пилота. В издирването се включиха структури на МВР, Министерствата на транспорта и отбраната.

Снимка: Пиксабей

Свързани статии