Товарен кораб с 12 души на борда потъна в Черно море, тяло е намерено на брега

Турски товарен кораб с 12 души на борда потъна край черноморското крайбрежие на Турция по време на буря в неделя. Властите не успяха да осъществят контакт с екипажа от 10 ч. вчера, обяви вътрешният министър Али Йерликая в понеделник.

Капитанът на плаващия под турски флаг Кафкаметлер съобщи в неделя сутринта, че корабът се е движил към вълнолом край Ерегли, в провинция Зонгулдак в северозападна Турция. Той е хвърлил котва близо до вълнолома на Ерегли, съобщиха по-рано от кабинета на губернатора на провинцията.

Корабът Кафкаметлер е изпратил сигнал за бедствие в 10:29 ч. (09:29 ч. българско време) вчера сутринта, според подразделение на министерството на транспорта, което добави, че това е бил последния сигнал от бедстващия плавателен съд.

„Усилията ни да се свържем с плавателния съд и неговия екипаж са неуспешни“, уточни Генералната дирекция по морско дело.

„Поради лошото време в момента е невъзможно да се достигне местоположението на плавателния съд или да се установи близък визуален контакт. Усилията за търсене и спасяване с използване на въздушни и морски превозни средства ще бъдат стартирани веднага щом времето позволи“, заяви Йерликая пред репортери.

Регионът беше ударен от мощни бури в неделя и кабинетът на губернатора съобщи, че лошото време е попречило на въздушни и морски кораби да извършват незабавни издирвания.

Турският новинарски канал НТВ заяви, че спасително-издирвателна операция е стартира тази сутрин в 09 ч (08 ч. българско време) за издирване на екипажа и кораба. Местни рибари са открили тяло на мъж на брега в Ерегли, но няма информация за неговата самоличност и дали е част от екипажа на потъналия кораб.

Дванадесет души екипаж са на борда на товарния кораб, който превозваше феросилиций от руското пристанище Темрюк до пристанище Алиага в Турция.

Друг кораб, регистриран в Камерун, се разцепи на две вчера преди обед, поради силни вълни край бреговете на Ерегли, след като целият му екипаж беше безопасно евакуиран. Предната част на плавателния съд потъна, а останки ок кораба се разбиха на брега в центъра на Ерегли./„Марица“

Снимка: АА

Свързани статии