Тарикати с косачки плъзнаха из гробищата

„20 лева, бате, носим косачка. Ще ти махнем тревата, ще стане като нов гроба“. На такава сцена присъства журналист от „Телеграф“ на Малашевските гробища.

Офертата отправят двама души, които обикалят гробните места с кола с видински номер. В навечерието на Архангелова задушница тарикати бродят из гробищата и си предлагат услугите. Алеите са непочистени, треволяците и бурените на места надвишават човешки ръст, видя „Телеграф“. Плевелите са увредили едногодишни настилки от камъни, от което последният дом на покойниците е хлътнал. Има и вандалски счупени плочи и разхвърляни по други гробове мраморни вази, които са потрошени при опит да бъдат откраднати. Освен мъжете с косачката, които си предлагат услугите, има и техни „колеги“, които се ориентират по това къде има струпани хора за панихиди и им предлагат сътрудничеството си в дългосрочен план. В повечето случаи те подбиват цените на гробищните паркове, но с малко. 40 лева месечен абонамент предлагат регистрирани фирми за погребални услуги, за да поддържат гроба. Годишният абонамент е 350 лв.

Китки
Срещу двайсетачка засаждат цветя – 10 стръка. Опечалени обаче се оплакаха, че при следващото си идване установяват, че китките са изскубнати. По същия начин голяма част от букетите, които ще се донесат за Архангелова задушница, ден по-късно ще се предлагат по спирки и кръстовища от забрадени лели. Така търговките ще си спестят разходка до цветната борса.

45 лв. е почистване на гробно място в тарифата на Общинското предприятие „Гробищни паркове“ в София. Отсичането на туфа/храст е 6.95 лв., а дърветата, пуснали корени в гробовете, се отсичат според големината от 25.18 лв. до 76.10 лв. Има и услуга за отсичане на дърво с автовишка – от 349.20 до 449.87 лв.

Ако не можете да стигнете до контейнерите, които на много места са обърнати, може да поръчате услуга „Превоз отпадъци с ръчна количка“ – за 8.64 лв./куб. м.

Клони
Има и рязане на клони, както и „разтрупване стебла на дървета“. Проверката на „Телеграф“ обаче установи, че друг вид тарикати вършат тази услуга безплатно – по този начин си осигуряват дърва за огрев.

От 8:00 часа до приключване на мероприятието на 4.11.2023 г. ще се забрани престоят и паркирането на пътни превозни средства по ул. „Каменоделска” в района пред Военни гробища, с изключение на МПС, обслужващи мероприятието, съобщиха от Столична община. Такава е организацията на движението във връзка с панихида по случай Архангелова задушница.

В много градове в страната има временни промени в транспорта, както и допълнителни автобуси./Вестник Телеграф

Свързани статии