Тагарев: Самолети СУ-25 са прелитали с тренировъчна цел близо до град Елена

Самолети, прелитащи ниско, са стреснали жителите на град Елена.

Това стана ясно от въпрос на „Възраждане“ към военния министър Тодор Тагарев.

Полети Су-25 от авиобазата в Безмер са осъществявали ниски прелитания един километър южно от Елена с цел обучение на пилоти за управление на самолет над насечена местност.

Всички полети са изпълнявани през деня, при прости метеорологични условия, без въоръжение и при заобикаляне на населените места, посочи министър Тагарев. При невъзможност за заобикаляне полетите са планирани при височини над 1000 метра, добави той. По думите му такива полети не се изпълняват системно, а само при придобиване и поддържане на този вид подготовка, през два-три месеца спрямо метеорологичните условия.

Пътната линия по маршрута преминава на един километър южно от последните жилищни постройки на град Елена. Тя е определена и внимателно разучена от летателните екипажи в процеса на подготовката за полетите, обясни министър Тагарев. Той отбеляза, че целта на полетите е усъвършенстване на подготовката на екипажите чрез сложни подготовки, както и усъвършенстване на вече придобити умения от програмите за бойна подготовка на летателните екипажи за типа самолет.

По думите му причините за прелитанията над Елена са свързани основно с факта, че част от летателния състав е в етап от подготовката си, свързана с пилотиране и самолетоводене над пресечен терен и отработване на прийоми за преодоляване на противникова противовъздушна отбрана чрез използване на особеностите на релефа.

Посоченият вид подготовка е основен за щурмовата авиация от състава на Военновъздушните сили. Полетите не са били свързани с участие в учение или друга летателна дейност на полигон от другата страна на Стара планина, обясни министър Тагарев. Той изтъкна, че данните от обективния контрол не показват нарушения на режима на полетите за дадените минимални безопасни височини. Спазено е ограничението за минимална височина на прелитане не по-ниска от 305 метра над най-високото препятствие на терена, над населени места, жилищни зони или групи от хора, каза министър Тагарев.

Николай Дренчев от „Възраждане“ коментира, че подготовките се правят до такава степен, че стряскат жителите./Новините БГ

Свързани статии