Стотици тела на загинали от наводненията в Либия изплуваха на плаж в Дерна

Спасителен екип от Малта е открил телата на стотици загинали на плаж в засегнатия от наводненията либийски град Дерна, съобщи малтийската служба за гражданска защита, цитирана от Ройтерс.

„Вероятно става въпрос за около 400 тела, но е трудно да се каже“, заяви ръководителят на спасителния екип Наталино Безина пред в. „Таймс ъф Малта“.

В сряда Малта изпрати около 72-ма спасители от армията и от службата за гражданска защита, припомня Ройтерс.

Телата са били открити вчера от четирима спасители, които първоначално са попаднали на седем трупа, три от които на деца, в пещера край морето.

Екипът е продължил търсенето, като към малтийците са се присъединили и либийски спасителни лодки. Впоследствие те са се натъкнали на малък залив, осеян с отломки и няколкостотин мъртви тела.

Смята се, че те са отнесени в морето при силните наводнения, причинени от бурята „Даниел“. Стихията доведе до срутването на два язовира, като водата помете една четвърт от крайбрежния град.

Либийските власти започнаха разследване на срутването на стените на двата язовира, предаде Асошиейтед прес.

Поройните дъждове препълниха два язовира, чиито стени рухнаха. Водна стена с височина няколко метра помете центъра на Дерна, разруши цели квартали и отнесе хора в морето.

По данни на либийския Червен полумесец повече от 10 000 души са изчезнали. Шест дни след това издирвачите продължават да копаят в калта и разрушените сгради, търсейки тела и евентуални оцелели. Червеният полумесец досега е потвърдил 11 300 смъртни случая.

Властите и групите за помощ изразяват загриженост за разпространението на болести, предавани по воден път, и за възможното преместване от водната стихия на взривни вещества, каквито в Либия има много в резултат на продължаващия повече от десет години конфликт.

Главният прокурор на Либия Ал-Седик Ал-Сур заяви, че прокурорите ще разследват срутването на двата язовира, които са построени през 70-те години на миналия век, както и разпределението на средствата за поддръжка. Той заяви, че прокурорите ще разследват местните власти в града, както и предишните правителства.

Турция изпрати в Либия помощ под формата на персонал и техника, която да помогне на либийския народ след опустошителните наводнения в страната, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Два кораба на ВМС, които потеглиха от Измир, вече са достигнали Либия, съобщи министерството на националната отбрана.

На корабите се намират общо 360 души персонал, състоящ се от служители на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (AFAD), Организацията за издирвателно-спасителни операции (AKUT), Министерството на здравеопазването, бреговата охрана и пожарната команда. В Либия са били доставени също 122 превозни средства, състоящи се от линейки и друга специално оборудвана техника за оказване на помощ.

Турция е изпратила още и три полеви болници, средства за подслоняване, хранителни продукти, санитарни материали.

Трети кораб ще отплава днес от Измир, за да достави допълнителна помощ в Либия, съобщи още министерството./Вести БГ

Свързани статии