Стотици руски лекари до Путин: Спрете издевателствата над Навални

Издевателствата над руския опозиционер Алексей Навални, който е в затвор в Русия, да бъдат прекратени и да му бъде осигурен достъп до истинска медицинска помощ. За това настояват вече 170 лекари от Русия в отворено писмо до президента Владимир Путин.

Писмото бе публикувано от независимия руски сайт „Медуза“, цитирана от „Булевард България“. Подписката е отворена и броят на подкрепящите я в първите часове растеше.

Медиците са притеснени от начина, по който изглежда затворникът на публикувани снимки. Адвокатът му Вадим Кобсев написа в „Туитър“, че клиентът му се е разболял и има висока температура, треска и кашлица, но до момента не е могъл да му достави лекарства. Навални е с влошено здраве, казва Кобсев. Опозиционерът последно беше отново в карцер в затвора – според разказа му, предаден от политическия му екип – защото измил лицето си по-рано от предвиденото. Наказанието е било 15-дневно и включвало и новогодишната нощ.

В писмото на лекарите се казва, че условията на задържане и външният вид на Алексей Навални предизвикват голяма загриженост за живота и здравето му. „Отказът на представителите на федералната служба по изпълнение на наказанията на Русия да предадат необходимите лекарства на лишения от свобода опозиционер представлява пряка заплаха за живота на руския гражданин“, пишаг те.

Медиците настояват при Навални да бъдат допуснати цивилни лекари, а ако се прецени, че има нужда – да бъде хоспитализиран в нормална болница за изследвания и лечение. Повечето подкрепящи подписката до Владимир Путин са от Москва и Санкт Петербург. Лекарите са застанали с имена зад позицията си.

Алексей Навални бе арестуван през януари 2021 г. – в момента, в която се върна в Русия от Германия, където се лекуваше след отравяне с „новичок“. Формалната причина за задържането му бе, че докато е се борят за живота му в болница в чужбина, не се е явявал пред руските власти за подписка по наложена му преди това условна присъда. През март същата година опозиционерът и критик на Путин беше осъден на 9 години затвор за „кражба на чуждо имущество в особено големи размери чрез измама“ в политически процес./Вестник Марица

Свързани статии