Стартират мащабни проверки в големите болници у нас

Започват проверки в големи болници по разпореждане на премиера Николай Денков. Това потвърдиха от Министерството на здравеопазването пред NOVA.

В рамките на инспекцията ще се следи най-вече за финансови нарушения и други порочни практики.

Все още не е ясно кои лечебни заведения попадат в обхвата на проверката.

По-рано през днешния ден стана ясно, че е освободен директорът на „Пирогов“ д-р Валентин Димитров. Мотивите за това са констатираните нарушения в доклад от проверка на Звено „Вътрешен одит“ към Министерството на здравеопазването, който е с обем от 134 страници, посочиха от Здравното министерство.

По време на проверката са установени нарушения, включително и на Закона за обществените поръчки. Съставеният одитен доклад, съдържащ резултатите от извършения одитен ангажимент на „Пирогов“ е представен на Софийска градска прокуратура и на министъра на финансите, с молба за възлагане на финансова инспекция от Агенцията за държавна финансова инспекция.

Във връзка с това е образувана прокурорска преписка и в МЗ е постъпило писмо от АДФИ (компетентен орган за извършване на последващ външен контрол по изпълнението на Закона за обществените поръчки и Правилника за прилагането му), с което се предоставя информация, че ще бъде възложена финансова инспекция на лечебното заведение./Dariknews.bg

Свързани статии