Стачка за заплати в НОИ! Няма да обслужват клиенти един час, засега

Над 2200 работници и служители от НОИ готвят стачка на 25 май, четвъртък. В този ден тя ще е предупредителна, което означава, че в часовете между 10 и 11 ч. сутринта клиенти няма да бъдат обслужвани. Служителите ще излязат пред сградата на ЦУ на Осигурителния Институт и регионалните му структури. Пловдивското поделение също ще участва, потвърдиха от КНСБ, които имат структура там с членска маса поне петдесетина души.

Основното искане на работещите е да се увеличи бюджета за заплати в системата на НОИ с не по-малко от 30 на сто. По изчисления на Синдиката на административните служители „Подкрепа“ е необходимо да бъдат осигурени средства в размер на 30 милиона лева, което е около 0,14% от бюджета на НОИ. Средствата ще отидат за увеличение на основните заплати на служителите по съгласуван и одобрен от синдикалните организации механизъм. Хората настояват също мярката да има ретроактивно действие и да влезе в сила със задна дата от първи януари 2023 г.

За да се случи това обаче е необходимо допълнителните средства да бъдат заложени с приемането на ЗБДОО за 2023 г.

Още в началото на годината Синдикатът на административните служители „Подкрепа“ алармира за напрежение сред работниците и служителите в Националния осигурителен институт, поради липса на увеличение на възнагражденията в системата. Провеждани са редица срещи: на 29-ти март с управителя на НОИ Ивайло Иванов с работещи в системата на НОИ от цялата страна. На 24-ти април бе внесена и официална покана по Закона за уреждане на колективните трудови спорове до НОИ, с копие до Лазар Лазаров, в качеството му на председател на Надзорния съвет на НОИ, както и до Росица Велкова-Желева – министър на финансите. На 26.04.2022 г. проведохме и среща с ръководството на НОИ, но с оглед липсата бюджет за 2023 година, те не могат да удовлетворят исканията ни, посочват от синдиката на административните служители.

Притеснителното е, че в проекта за закон за бюджет в държавното обществено осигуряване разходите за персонал на НОИ изобщо не са променени. А това няма да даде възможност за о актуализиране на заплатите на служителите. Оттам припомнят, че НОИ е една от най-натоварените структури – институтът изплащаше Ковид-добавките и преизчисли в спешен порядък всички пенсии в страната.

Предупредителната стачка ще прерасне в безсрочна, ако исканията на служителите не бъдат чути, категорични са синдикатите./Вестник Марица

Свързани статии