След бомбените заплахи: Има ли опасност за провеждането на вота?

Бомбените заплахи в стотици училища в страната вдигнаха службите на крак. През последните три дни имейли с предупреждения за взривни устройства получиха училища в София, Сливен, Варна, Бургас и Плевен.

Има ли опасност за провеждането на изборите?

Tемата коментираха проф. Николай Радулов, доц. Златогор Минев, Симеон Цветков и Стоил Цицелков в ефира на NOVA.

„От гледна точка на сигурността, няма опасност за провеждането на вота, ако се направят необходимите проверки в училищата, в които има изборни секции“, заяви проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност и бивш главен секретар на МВР.

По думите му това не са кибератаки.

„Целта е да се спази процедурата от МВР и службите за обществен ред и сигурност и да се ангажира максимален ресурс по работа за тези заплахи“, посочи Радулов.

По този начин се отклонява вниманието от изборните престъпления.

„Това не е заплаха от ученик, който има контролно“, каза още бившият главен секретар на МВР.

„В действителност, ако ресурсът на МВР е насочен другаде, това би освободило чувстващите се безнаказани търговци на гласове“, коментира още Стоил Цицелков, член на Обществения съвет към ЦИК.

Според ръководителя на секция „Информационни технологии в сигурността“ към БАН доц. Златогор Минчев в канала в „Телеграм“ на предполагаемата организация „освен качени инструкции как се правят бомби набързо е замесена и нашата съседка Северна Македония“.

„Тук се търси конфронтация на ниво геополитика – Русия, Северна Македония, България на предстоящите избори“, допълни още Минчев.

„С помощта на колегите от Съединените щати, защо имейлът е на Gmail (регистриран в САЩ), веднага може да стане ясно кога е направен, кой го е ползвал реално, на базата на профила на този човек като поведение“.

Той предположи, че службите вече са получили повече информация по случая. По думите му, по нашето законодателство, ако имейлът е регистриран в друга държава, подобни заплахи не се считат за престъпление, освен в хипотезата за тероризъм и кибернасилие.

Председателят на СИК-София Симеон Цветков допълни, че във всяка секция ще има полицаи, като при евентуален сигнал за заплаха ще инструктират членовете на комисиите как да процедират./Вести БГ

Свързани статии