Скандал при Денков: ГЕРБ напуснаха заседанието на Съвета по сигурността заради дерогацията

ГЕРБ напуснаха заседанието на Съвета по сигурността в Министерски съвет.

Премиерът Николай Денков свика извънреднто заседание по повод внесения в Народното събрание проект на Закон за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна.

Фокус на заседанието е оценката на последиците и рисковете за националната сигурност на България при евентуално приемане на проектозакона, който предвижда отмяна в тридневен срок на предоставената от Съвета на Европейския съюз дерогация за преработката на руски нефт от българската рафинерия, предава БНТ.

ГЕРБ са напуснали, защото от доклада на ДАНС е станало ясно, че още вчера „Лукойл“ е имала готовност да премине изцяло на неруски петрол, но след като с гласовете на ПП-ДБ, „Възраждане“ и БСП в енергийна комисия не бе прието предложението за отменаме на дерогацията в тридневен срок, рафинерията се е отказала.

Това обявиха Десислава Атанасова и Делян Добрев.

Добрев посочи, че от доклада е станало ясно още, че „Лукойл“ е продавала и претоварвала на танкери в открито море в определени месеци 50 процента от горивата, като дори не е ясно те къде са отивали./Новините БГ

Свързани статии