Сега Америка изглежда е на прага на война, светът се разпада

Венецуелците одобриха на референдум, свикан в неделя от президента Николас Мадуро, създаването на нова област на територия, която Венецуела не контролира, защото се намира в съседна Гвиана.

С референдума Мадуро се надява да засили популярността си преди предстоящите президентски избори.

В Гвиана обаче се опасяват, че това може да е подготовка за военна инвазия срещу тяхната държава, като Венецуела ще последва примера на Русия с незаконното анексиране на територии в Украйна.

Областта Есекибо е международно призната част от Гвиана. Покрит предимно с джунгли, районът е богат на полезни изкопаеми, сред които злато и диаманти. По-важно икономическо значение обаче имат големите залежи от нефт и природен газ, открити под океанското дъно на крайбрежието на Есекибо.

Ако избухне война, тя ще бъде първата между две страни в Латинска Америка от десетилетия насам и още един знак за разпадане на международния ред, установен след Студената война.

По време на референдума активността беше видимо ниска и малко гласоподаватели можеха да се видят в избирателните центрове, но Националният избирателен съвет твърди, че са пуснати повече от 10,5 милиона бюлетини в страната с 20 милиона, имащи право на глас.

Международният съд на ООН в петък нареди на Венецуела да не предприема никакви действия, които биха променили контрола на Гвиана върху Есекибо, но съдиите не забраниха конкретно на длъжностни лица да проведат неделния референдум с пет въпроса.

Един от тези въпроси касае дали Венецуела да продължи да признава юрисдикцията на Международният съд.

„Това беше пълен успех за нашата страна, за нашата демокрация”, каза Мадуро пред поддръжници, събрани в столицата Каракас.

Въпреки че практическите и правни последици от референдума остават неясни, според юристи от Международният съд изявленията на правителството на Венецуела предполагат, че то ще „предприеме стъпки с оглед придобиване на контрол и администриране на спорната територия”.

Освен това, венецуелски военни служители обявиха, че Венецуела предприема конкретни мерки за изграждане на писта, която да служи като „логистична опорна точка за цялостното развитие на Ескибо”.

Властите в Гвиана са категорични, че няма да отстъпят доброволно територията си и че ще защитят „всеки сантиметър” от нея.

Съотношението на силите изглежда обаче не е в тяхна полза, тъй като страната им има население от около 800 хил. души или 35 пъти по-малко от това на Венецуела.

Венецуелските власти исторически оспорват суверенитета над Ескибо. През 1899 г. международна комисия, с участието на представители от Британия и Русия потвърждава принадлежността на областта към Гвиана, въпреки опозицията на САЩ. След това статутът на Ескибо е отново е оспорен пред 1966 г., когато Гвиана получава независимост от Великобритания.

Тогава е постигнато споразумение за мирно разрешаване на спора между двете държави.

Жителите на Ескибо не са участвали в референдума в неделя, според който те ще получат венецуелско гражданство след анексирането на областта./Вести БГ

Свързани статии