СДВР за протеста: Ако не бяхме взели мерки, можеше да има жертви

Няма полиция в света, която да остави вандали да унищожат имущество. Ако не бяхме приложили мерки, щяха да пострадат много невинни и да има повече щети. Това каза директорът на СДВР Любомир Николов на брифинг по повод сблъсъците снощи.

Беше предотвратено внасянето на голямо количество пиротехника, казаха от СДВР още снощи. Според полицията случилото се е безпрецедентно нарушаване на обществения ред със сериозна агресия и с висока степен на риск.

„Няма сравнение на този протест с други предходни“, каза директорът на СДВР.

Доста полицаи и протестиращи са пострадали снощи при конфликта около стадиона. Започва и проверка по заснетото в клиповете около стадиона.

До момента са задържани 33 души. Сред тях има и непълнолетни, като трима са в ареста за запаления бус. Останалите са в ареста за повредено общинско и частно имущество. Футболни фенове са застрашили живота не само на полицаите, но и на самите тях, посочиха от полицията.

Многократно тълпата е била предупредена да се разпръсне, едва след това полицията е предприела мерки. Използвано е водно оръдие, за да няма физически контакт, казаха на брифинга от СДВР.

„Ако не бяхме взели мерки, можеше да има жертви. Провокаторите се появиха, когато протестът стана над 4000 души“, казаха от столичната полиция.

От огледите до момента е ясно, че е счупена витрина на Министерството на спорта, а после феновете са се скрили в съседния бар. Пострадалите полицаи са над 30, част от тях са в болница. Освен запаления бус на общинска полиция, има и пострадали коли на цивилни граждани и патрулки, сочи огледът на мястото на инцидента. Тестове за употреба на алкохол на място не са правени. Но всички бяха предупреждавани 15 минути да се оттеглят, посочи заместник-директорът на СДВР Стефан Иванов.

Очаква се всички, които имат щети по коли и сградите, днес да заявят това.

Снощи над 1500 полицаи са охранявали протеста. Имало е сили от други дирекции и от жандармерията. Никога не сме толерирали полицейско насилие, но трябваше да има реципрочна сила, за да бъде овладяна за кратко време агресията, за да не се предизвика повече агресия, каза директорът на СДВР.

Седем души са настанени в болници, съобщи за БНР говорителят на Центъра за спешна помощ Катя Сунгарска.

Най-много има в „Пирогов“ – петима. По един хоспитализиран има във ВМА и УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Общо 24 ранени са били обслужени от спешните медици в София. Към протеста са изпратени 17 линейки.

Над 80 елемента от градската инфраструктура са с установени щети след снощните безредици в центъра на София, съобщиха от пресцентъра на общината. Счупени или изгорели са 33 антипаркинг колчета, 23 контейнера и кошчета за отпадъци, 17 тръбнорешетъчни прегради, други съоръжения на пътната инфраструктура, 5 кашпи, както и стоянки за велосипеди и пътни дъждоприемни шахти.

Аварийните екипи на Столичната община са били на терен.

По заповед на кмета на София още от полунощ започна почистването на улиците между Националния стадион „Васил Левски“, Министерството на спорта и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ от екипите на почистващите фирми и столичния инспекторат, става известно от съобщението. Пътните платна са почистени машинно, а от тази сутрин започна и метене на тротоарите.

Столичната община ще поиска от организатора на протеста възстановяване на щетите по публичната инфраструктура. При съгласуване на протеста организаторът е уведомен да не допуска замърсяване и увреждане на градската среда.

Снощи кметът на София Васил Терзиев изрази разочарование от начина, по който се протестира. Той провери на място какви са щетите в центъра на столицата./Вести БГ

Свързани статии