Съдът пусна Божков под домашен арест, ще го следят с електронна гривна

Софийският апелативен съд наложи домашен арест с електронна гривна на бизнесмена Васил Божков. Решението беше взето, след като съдебният състав се съвещава повече от един час.

Според съда определението на долната инстанция за задържането на Божков е непълноценно мотивирано и следва да се отмени.

„Искам по-лека мярка, може би парична гаранция или подписка“, каза Васил Божков пред съда. Съдебният състав се оттегли преди минути на съвещание, за да вземе решение. Решението на съда ще бъде окончателно.

На 26 август съдът остави в ареста Божков по едно от делата срещу него. Ден по-рано той се върна в България от Дубай, където пребиваваше и беше задържан на летището в София.

В сградата на Съдебната палата дойдоха симпатизанти на Гражданска платформа „Българско лято“, свързана с Божков. Те опънаха плакати „Справедливост за Божков” и „Не на мълчанието, не на бухалките”. Там са и синът на Антон и съпругата му Ива Софиянска-Божкова.

По време на заседанието адвокатът на Божков – Георги Гатев поиска от съда да не налага никаква мярка за неотклонение на клиента му или тя да бъде „подписка“. По думите му обвинението срещу Божков е необосновано и незаконосъобразно, като е постановено в нарушение на Конституцията. Защитникът отбеляза, че клиентът му се е върнал доброволно в страната, като цитира решение на Европейския съд за правата на човека, в което се казва, че такова действие трябва да бъде оценено от съда.

Гатев съобщи, че по делото за културните ценности вчера, след като му е предявила обвинението, прокуратурата е постановила парична гаранция на Васил Божков в размер на 1,5 млн. лева.

Прокурорите по делото поискаха жалбата на Божков да бъде отхвърлена, като посочиха, че има обосновано предложение, че е извършил престъплението, за което е обвинен. Към настоящия момент са налице всички предпоставки за задържане на Васил Божков, добавиха те. Единствената причина до момента разследването да не е приключило е да бъде призован Божков и да му бъдат връчени книжата по делото, каза прокурор Ангел Кънев. Той посочи, че опасността от укриване на обвиняема е реална, тъй като Божков има множество контакти и имуществени активи на места като Монголия, Молдова, Грузия и в офшорни зони – Кипър, Британски Вирджински острови. „Обвиняемият има изградени системни престъпни намерения“, каза Кънев.

Разследването по това дело е към своя финал, предстои прецизиране на обвинението на Божков и още няколко души, добави прокурорът.

Божков беше доведен в съдебната зала под засилена охрана и бе посрещнат с аплодисменти от симпатизантите.

В залата е наблюдаващият прокурор Ангел Кънев./Dariknews.bg

Свързани статии