Росица Матева: Неизвестните относно кандидатите за местните избори ще приключат на 26 септември

„Неизвестните относно кандидатите за местните избори ще приключат на 26 септември, когато е крайният срок да бъдат подадени кандидатските листи в общинските избирателни комисии и да бъдат регистрирани те. Има една възможност, след като приключи регистрацията, ако има кандидат, който не отговаря на изискванията, има срок до 28 септември да бъде подменен с друг“. Това обясни заместник-председателят на ЦИК Росица Матева в „Стълбището“ по Дарик радио.

Финално в ЦИК са регистрирани 58 партии и 9 коалиции. От тях до 18 септември в съответните общински избирателни комисии се регистрираха тези партии и коалиции, които желаят да участват в изборите на територията на съответната община. На територията на всяка община регистрираните в ЦИК партии и коалиции образуват и местни коалиции за съответния вид избор, посочи още тя.

До днес, 23 септември, коалициите, регистрирани в ЦИК, и местните коалиции имат възможност да подадат заявление за промяна на състава на коалицията. До 26 септември те регистрират кандидатски листи.

По думите на Росица Матева активността от страна на партиите и коалициите на тези и предишни местни избори е общо взето на едно и също ниво. „През 2019 г. е било абсолютно същото – направих справка. През 2015 г. е имало доста повече партии регистрирани, но коалициите са били по-малко“, обясни тя.

В секциите с над 300 избиратели ще се гласува и на хартия, и с машина. И с двете избирателите ще имат право да гласуват масово в цялата страна с три вида бюлетини. Само в София в няколко населени места, които са кметства, ще се гласува с 4 бюлетини. Избирателят трябва да избере и да знае дали ще гласува за кмет на община, за общински съветници, за кмет на кметство в населените места, които са кметства, и в София – ще гласува ли за кмет на район.

Договорът със Сиела още не е сключен, посочи Матева. Все още тече обсъждането на екрани на машината. Може би ще има възможност избирателят да се връща от началния екран, да промени избора си, но не мога категорично да го кажа, каза още тя.

Матева каза, че възложената обществената поръчка на Сиела норма е на стойност 2 млн. и 5 хил. лв.

„Ние се опитваме от няколко години да разполагаме с експерти, които да поддържат софтуера, но никак не е лесно, вече втори път обявяваме конкурс за наемане на такива експерти, но няма желаещи. Работим с такива експерти, които според ЦИК трябва да бъдат в държавни структури, защото няма как да наемем само от частния сектор, предпазливи сме в това отношение“, коментира още заместник-председателят на ЦИК.

Тя посочи още, че ЦИК призовава винаги към спокойствие, защото много трудно се изгражда доверие в изборния процес и много лесно се разрушава това доверие.

„Преброяването на населението обхваща гражданите, които се намират на територията на страната към момента на преброяването, и които желаят да бъдат преброени. Избирателните списъци се изготвят от Главна дирекция „ГРАО“ на база данните от Национална база данни население за регистрираните постоянни адреси. В списъците в момента има и български граждани, които живеят дълго извън страната, но нямат регистриран настоящ адрес там“, обясни Росица Матева.

Запитана кой според нея е най-големият риск за напрежение по време на изборите, тя коментира, че е наистина много важно да се разбират изискванията за уседналост. „На места в кметства понякога 2-3 гласа са необходими за обръщане на вота. И когато се допусне да гласуват избиратели без избирателни права е възможно да има нарушения на изборния процес. Наистина е много важно това да се разбере и от избирателите, и най-вече от членовете на СИК“, посочи Матева./Новините БГ

Свързани статии