Разбраха се: Дерогация от 1 март срещу пари за магистрали

Парламентарните групи на ГЕРБ и на ДПС постигнаха споразумение по параметрите на Бюджет 2024 с финансовия министър Асен Василев. По темата бюджет сме постигнали съгласие, обяви Теменужка Петкова от ГЕРБ на съвместен брифинг. Йордан Цонев от ДПС добави, че следващата седмица преработеният бюджет ще бъде внесен от министъра на финансите.

ГЕРБ и ДПС ще участва в кворума в сряда, но срещу определени условия. „Условията са следните: първата тема беше дерогацията на „Лукойл“, втората – Закон за държавния бюджет, трета тема – демонстрация на евроатлантическото мнозинство“, обясни Десислава Атанасова.

Тя каза, че получили уверение от колегите от ПП-ДБ в лицето на Асен Василев, че занапред няма да има случаи, в които тяхната парламентарна група ще гласува заедно в различно мнозинство с „Възраждане“, БСП и ИТН.

От нейните думи стана ясно, че са се разбрали дерогацията да бъде отменена в две стъпки: от 1 януари спиране на квотите за износ, а от 1 март окончателната й отмяна.

„За този преходен период се разбрахме единствено и само да няма сътресения на пазара финансови, а именно тези щети от повишение на цената на дизела и бензина да бъдат приети от българските граждани“, добави тя.

„ГЕРБ постави условие проходите да бъдат направени по-реалистично  и в тази връзка ще бъдат намалени с 2,4 млрд. лв., точно толкова, колкото е планираната вноска за таксата за газа. Второто условие беше да има списък с национални приоритетни инвестиционни обекти и в него ще бъдат включени магистрала „Струма“, пътят Плевен-Русе, магистрала „Хемус“ и други обекти. ДПС пък постави такъв приоритетен списък за инвестиции в общините“, обясни председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев. От неговите думи стана ясно, че тези два списъка ще бъдат уточнени между първо и второ четене и ще бъдат неразделна част от бюджета, подсигурени със съответния ресурс.

„Капиталовата програма става от 12 на 10 млрд. лв., достатъчна да покрие всички тези изисквания и да помогне икономиката на страната да не влезе в рецесия“, допълни той и каза, че също така се прецезирали тавана на поемането на дълг с почти 1 млрд. лв., така постигнали съгласие за рамката и за капиталовите разходи на държавния бюджет, който ще бъде внесен следващата седмица.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Теменужка Петкова също изрази благодарност, че в рамките на един експертен разговор са успели да се разберат по темата с бюджета и са изчистени всички притеснения на парламентарните групи./„Марица“

Снимка: БГНЕС

Свързани статии