Работещите в Радио Пловдив и БНР излязоха на протест, искат по-високи заплати

Работещите в Радио Пловдив, което е част от Българското национално радио, излязоха на протест в подкрепа на своите колеги в столицата. Те се присъединяват към исканията им за допълнително финансиране на БНР в държавния бюджет за тази година със 7 млн. лева, които основно трябва да покрият увеличаване на заплатите с 25 процента. Оказва се, че от 2008-ва година насам бюджетът на институцията е намалял с 50 процента.

В Радио Пловдив например тонрежисор взима основна заплата от 1090 лева, което работещите там определят като обидно смешно заплащане за труда им. Заради липсата на средства сериозно страдат и инвестициите. Парите не стигат за покриване на постоянно нарастващите разходи за авторски права и лицензи за софтуер. След като през есента сървърите на БНР бяха атакувани от зловреден вирус, те все още са предмет на разследване от страна на прокуратурата и не могат да се ползват от служителите на радиото. Това налага да се работи в дискове и флашки, вместо да се използват съвременните дигитални технологии.

„7 милиона лева по наши изчисления ще бъдат достатъчни горе-долу за някакво увеличение за заплатите, но трябват още около 3 млн. лв. за капиталови разходи, т.е. декларациите, които пускаме към всички правителства, в случая служебното са поне да 10 млн. лв. дофинансиране годишно, което за мен не е непосилно, за което и да е правителство. Дадоха се пари за какви ли не други неща, но за обществената медия никога няма“, каза Ангел Димитров, председател на КТ „Подкрепа“ в радио Пловдив.

Служителите на БНР също протестираха днес в столицата заради ниското възнаграждение, което получават. Те настояват за увеличение на заплатите с 25%, за да бъде покрита инфлация у нас за последните две години. Искането е насочено към депутатите, за да бъдат увеличени средствата от бюджета за 2023 година за БНР.

Източник и снимки: БНТ

Свързани статии