Прокуратурата: Проверяват се над 70 сигнала срещу Иван Гешев

За периода от 2018 г. до настоящия момент срещу Иван Стоименов Гешев в качеството му на прокурор, административен ръководител на Специализирана прокуратура, заместник главен прокурор и главен прокурор на Република България са постъпили над 70 сигнала с твърдения за извършени от него нарушения и/или престъпления.

Сигналите са подадени от граждани, адвокати, граждански сдружения, медии, неправителствени организации, асоциации.

Отделно от това Прокуратурата на Република България многократно се е самосезирала и по публикации в средствата за масова информация с цел да се проверят изнесени данни за евентуално извършени от главния прокурор нарушения или престъпления, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Сигналите, депозирани в Прокуратурата на Република България, своевременно са изпращани по компетентност на Специализираната прокуратура, а след закриването й с решение на Народното събрание – на Софийската градска прокуратура (СГП), която е единствената компетентна прокуратура в страната да извършва проверки и разследвания срещу магистрати, лица с имунитет, членове на Министерски съвет. По сигналите наблюдаващите прокурори своевременно са възложили извършването на проверки на органите на Главна дирекция „Национална полиция“, ГДБОП, КПКОНПИ и др.

Ежегодно сигнали срещу Иван Гешев са подавани и/или препращани до Върховния административен съд, Софийски районен съд, Софийски градски съд, Инспектората към ВСС, Инспектората към ВКП, КПКОНПИ, Комисията за защита от дискриминация, Комисията за професионална етика и превенция на корупцията във ВСС./Новините БГ

Свързани статии