Прокуратурата прекрати делото за смъртта на пилота Валентин Терзиев, няма виновни

Военно окръжна прокуратура е прекратила наказателното производство срещу длъжностни лица от ВВС, а поради изтекла давност вече е невъзможно да се търси дисциплинарна и друга отговорност за смъртта на пилота подполковник Валентин Терзиев и за загубата на самолета МиГ-29. Този проблем констатира в доклада си за три месеца от встъпване в длъжност министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Майор Валентин Терзиев загина в нощта на 9 юни 2021 г. Неговият изтребител МиГ-29 се разби в морето край Шабла по време на нощна тренировъчна стрелба. Последният полет на майор Терзиев, който посмъртно бе произведен в подполковник, продължава 29 минути според доклад на звеното за разследване на авиационни инциденти на Военна полиция.

Още от деня, в който стана известно, че Терзиев е загинал, вдовицата му Димитрина Попова се опасява, че виновните за смъртта на летеца ще бъдат скрити. Тя дори окачестви инцидента като убийство, а съмненията ѝ се възродиха, след като година и пет месеца след смъртта на Терзиев, военните прокурори обявиха, че повдигат обвинения само на полк. Методи Орлов, който е заместник-командир по летателната подготовка на авиобаза „Граф Игнатиево“. Според прокуратурата тогава Орлов е човекът, който е ръководил стрелбите и той не е спрял Терзиев, а го е оставил да продължи атаката, въпреки че е нарушил заповедите за безопасно провеждане на учението.

Още по-рано военните пък директно обвиниха само и единствено пилота. Според тяхното разследване той се е „очаровал“ от мишената и въобще не е следил уредите на изтребителя, за да разбере, че е в опасна ситуация.

Делото обаче вече е прекратено, става ясно от доклада на Тагарев.

Димитрина Попова заяви пред „24 часа“, че още не е получила документите за прекратяването на наказателното производство и ще коментира, след като се запознае с тях./Новините БГ

Свързани статии