Проф. Вълчев: Тези, които сега искат оставката на Гешев, преди няколко месеца бяха категорично против

Хората, които сега искат оставката на главния прокурор, преди няколко месеца, когато служебният министър на правосъдието поиска това – бяха категорично против. Човек си задава много въпроси – как едновременно се присетиха, че нещо не наред. Това коментира в студиото на „Събуди се” деканът на Юридическия факултет проф. Даниел Вълчев, според когото събитията в прокуратурата е подходящо да се обсъждат в НАТФИЗ.

„Това показва някакви по-дълбоки проблеми в системата и донякъде потвърждава, че личността на един човек на една или друга позиция не задава облика на системата”, е мнението му.

Според проф. Вълчев едно от най-важните неща е да се проследи дейността на Висшия съдебен съвет.

„Това е един орган, който не е добре измислен. С промените, които бяха направени – с разделяне на Прокурорска и Съдийска колегия, нещата се влошиха още повече и се стигна дотук”, подчерта още той.

Деканът отчете, че над месец след изборите депутатите не успяват да стигнат до проблемите на съдебната система.

„Инспекторатът на ВСС е с изтекъл мандат, парламентарната квота във ВСС не е избрана. Конституционният съд заседава с двама души по-малко. Това ме навежда на мисълта, че тези неща не са приоритет”, допълни Вълчев./Новините БГ

Свързани статии