Продават ни коли обявени за издирване в чужбина

Зрител на NOVA подозира, че е попаднал в схема за измама при покупко-продажба на автомобили. Наскоро МВР му конфискува колата, обявена за издирване от Нидерландия, а автокъщата отказва да възстанови голяма част от сумата на купувача.

Атанас Манасиев от Кюстендил търси да закупи автомобил втора ръка. И се спира на обява в интернет за автомобил произведен през 2014 година. Цената му по обява е била 17400 лева, но той я купува за сумата от 17 000 лева. Автокъщата е край Велико Търново. Атанас Манасиев сключва на място сделката със собственика на колата. След няколко месеца мъжът е спрян за рутинна проверка от Пътна полиция и се оказва, че автомобилът му се издирва от Нидерландия.

„Взеха ми автомобила и ме свалиха от колата”, разказа Атанас Манасиев. Той информира автокъщата за случая и си иска парите. Предлага, ако не могат да му ги възстановят да му дадат друг автомобил за същата сума. Автокъщата му отказва друга сделка и му връща 7 000 лева.

Реално, по документи, Атанас Манасиев се води, че е платил само 7000 лева, въпреки че застрахователя му прави реална оценка на автомобила до сумата, за която мъжа претендира – близо 17 000 лева. И тук разбира историята на вече отнетия му автомобил, въпреки че е успял да го регистрира успешно.

„Автомобилът е закупен на лизинг от българска гражданка. Най-вероятно става дума за схема, която си я има”, казва Манасиев.

Българската гражданка е неоткриваема. На документите от Нидерландия има само нейна фамилия и никъде не се споменава, че автомобилът е бил лизингов и първата собственичка изненадващо е спряла да си го плаща, след като Атанас Манасиев си купува колата.

„Тази схема не е от вчера и днес. Тя е стара. Автомобили взети на лизинг от чужди държави и някак регистрирани в България”, каза Тенчо Тенчев – бивш началник на Столична пътна полиция.

Според него и страната, от която е внесена колата също е доста срещана в такива казуси. Собственикът на автокъщата отрича обвиненията. Той пише писмо до NOVA, в което потвърждава всичко казано от Атанас Манасиев и факта, че е върнал 7000 лева. За другите 10 000 лева, за които купувача твърди, че му ги дължат, документ нямало. Собственикът на автокъщата заплашва Манасиев, че ще сезира всички компетентни органи за уронване на престижа на автокъщата. На мъжа от Кюстендил му остава единствено доказателство застрахователната оценка, че отнетия му автомобил струва не 7, а 17 хиляди лева.

Експертите съветват – ако си купувате кола втора ръка – внимавайте „Когато си купуват автомобил, гражданите много внимателно да изучават досието на автомобила, да видят дали има необходимите документи. Дали няма интервенция по него. Много често се продават автомобили с пренабити номера“, уточни Тенев./Вестник Телеграф

Свързани статии