Президентът посочи какво може да спре младите да напускат България

Много е важно час по-скоро да бъдат привлечени сериозните средства по Плана за възстановяване и устойчивост и да бъдат разработени механизми за тяхното ефективно таргетиране в най-важните области. Това заяви днес президентът Румен Радев пред журналисти след участието си в срещата на върха по демографските въпроси в Будапеща.

„Големият проблем на България не е толкова много в коефициента на плодовитост и в параметрите на застаряването, защото те се вписват в общите европейски рамки. Нашият голям проблем е миграцията, защото всяка година страната напускат млади хора. Тук трябва да бъдат насочени усилията ни“, коментира Радев.

Според него върховенството на правото може да помогне за решаването на проблема.

Където има върховенство на правото, корупцията е задушена. Бедността и неравенствата намаляват, а собствеността е защитена. Има устойчивост на инвестициите, образованието и здравеопазването са качествени и достъпни, добави държавният глава, цитиран от БТА.

По думите му форумът неслучайно се провежда в Унгария, защото със своята дългогодишна последователна политика за подкрепа на семействата страната постигна осезаеми резултати в повишаването на раждаемостта. Според Радев в България също се засилват мерките за повишаване на раждаемостта и намаляване на смъртността, но не в такъв обем както в Унгария.

В своето изказване по време на днешната конференция Румен Радев разказа, че много младежи от България, с които е говорил, са му казали, че искат кариера в чужбина, защото искат да живеят в уредено общество, където са ясни задълженията и законите, ефективна е съдебната власт, а не само заради по-високото заплащане./Новините БГ

Свързани статии