Президентът: Алабализмите не са мой прийом, а на други, както стана ясно от записите

Алабализмите не са мой прийом. Очевидно те са прийом на други, както стана ясно от записите. Така Румен Радев коментира за първи път усложнената политическа обстановка в страната, след като Радостин Василев разпространи записи от заседание на Национален съвет на „Продължаваме Промяната”.

„Първо трябва всеки, който има амбицията да прави дълбоки промени в службите, трябва да е напълно наясно, че те не са на президента. Те са на България и са под прякото оперативно ръководство на Министерски съвет – в лицето на министър-председателя, а не на президента. Ако искаш да реформираш службите, трябва да познаваш законите на тези служби, структурата, задачите, функцииите, начина на сътрудничество на тези служби с чуждестранните партньори, защото и това не се познава“, заяви президентът.

И даде пример, че службите са наистина сериозно реформирани. „Те правят максимума като усилия в рамките на бюджета и ресурсите, с които разполагат. Нека да напомня, че ръководството на ДАНС миналата година получи наградата „Джордж Тенет“ в САЩ, която се дава веднъж в годината само на една служба в целия свят“.

От думите му стана ясно, че тази награда е дадена за „изключителни заслуги и принос към националната сигурност на САЩ, за образцовото взаимодействие в борба с тероризма и укрепване на демокрацията и нейната защита от зловредни влияния“.

„И сега тези хора искат да обезглавят това ръководство, базирайки се на някакви посолства. Това са абсолютни глупости. Алабализмите не са мой прийом. Очевидно те са прийом на други, както стана ясно от записите“, каза Радев./Dariknews.bg

Свързани статии