Превеждаме пари през телефона за левче, в банката ни струва 6 лв.

Впечатляваща разлика има между банкиране на живо, в офиса и онлайн. Повечето такси са няколко пъти по-ниски, ако превеждаме суми през телефона или домашния компютър. Самообслужването си има своите предимства – не се губи време в пътуване до банковия офис, не се чакат опашки, не се попълват и подписват документи. Но най-ценната характеристика е, че е по-евтино.

Тенденцията не е нова. От години банките влагат много усилия, за да дигитализират услугите си и те да се извършват онлайн, без участието на служител. И докато таксите и комисионите във физическите клонове растат с бесни темпове, операции през интернет каналите изглеждат почти без пари. „Марица“ провери тарифите на две от големите банки у нас, които потвърдиха, че разликите в удръжките са в пъти. За пример: вътрешнобанков превод в левове в ПИБ е 4 лева в офиса и 0.50 лева през My Fibank. 6 лева струва междубанковият превод, независимо за каква сума става въпрос. При банкирането през приложението същата услуга е с такса едва 1 лев. 6 лева е преводът от титуляр със сметка в УниКредит Булбанк на гише, а 0.70 лева струва операцията, извършена от домашния компютър или мобилния телефон. За да си платите комуналните сметки пък, в банката ще ви вземат 2 лева за всяко плащане, докато през телефона струва едва 0.25 лева. Изреждането може да продължи много дълго, но принципът е един – банките правят всичко възможно, за да накарат клиентите си да се самообслужват за тривиалните операции.

И въпреки че голяма част от младите хора все повече банкират през телефона си, друга част предпочитат да ходят в офиса за по-сигурно, особено по-възрастните.

И така – печалбите в банковата система у нас продължават да чупят рекорди. За първите пет месеца на годината банките са отчели обща печалба от 1.337 млрд. лв. след облагане с данъци, показва статистиката на БНБ. Спрямо миналата година това е завиден ръст от 73%, т.е. с 564 млн. лв. повече. Освен на лихви, този добър финансов резултат се дължи и на повече приходи от такси и комисиони. За сравнение – за първите пет месеца на година те са прибрали от клиентите си – граждани и фирми, 602 млн. лв. за различни банкови услуги. За същия период на миналата година приходите са били 565 млн. лв./Вестник Марица

Свързани статии