Преразпределят ли се усилията? Танковете на Германия поемат към Украйна

След два месеца молби Украйна може скоро да получи от произведените в Германия бойни танкове „Леопард 2“.

Германия даде зелена светлина за доставки на 14 танкa „Леопард“ 2А6 за Украйна, съобщи в официално изявление германското правителство.

„Това решение е в съответствие с добре познатата ни линия за подкрепа на Украйна по най-добрия възможен начин. Действаме в тясна координация на международно ниво“, заяви германският канцлер Олаф Шолц.

Германският канцлер е решил да позволи и на други държави като Полша да направят това, съобщи вчера „Шпигел“.

Други съюзници, например в Скандинавия, възнамеряват да се присъединят към Германия и да доставят свои танкове „Леопард“ на Киев, съобщава изданието.

Танковете вече са започнали да пристигат от складовете на Бундесвера, съобщи изданието. Възможно е в средносрочен и дългосрочен план да бъдат подготвени за транспортиране и други германски бойни танкове.

Според „Шпигел“ решението на германското правителство очевидно е било предшествано от интензивни консултации между ФРГ и други украински съюзници. Те са продължили няколко дни. Според информацията са проведени преговори, включително със САЩ.

На 18 януари германският канцлер Олаф Шолц и президентът на САЩ Джо Байдън проведоха телефонен разговор. Шолц е заявил, че би се съгласил да предаде танкове на Украйна, ако САЩ започнат да доставят M1 Abrams.

Ето с какво те превъзхождат други бойни машини и как могат да повлияят на битката срещу Русия, според анализ на БТА.

Въпрос: С какви танкове вече разполага Украйна и защо „леопардите“ ги превъзхождат?
Отговор: Украйна има стотици бойни машини на пехотата и бойни танкове от съветско време. Списъкът включва танкове Т-72 и Т-80, както и неголям брой от по-модерните руски танкове Т-90, пленени по време на войната.

Но основните бойни танкове на Запада и по-конкретно „Леопард“ ще повишат драстично способността на Украйна да предприеме настъпление срещу Русия. Западните танкове като цяло превъзхождат по-старите произведени в Русия танкове и много експерти смятат „Леопард“ за най-добрия боен танк в света.

Американският генерал от запаса Бен Ходжис, който командваше силите на САЩ в Европа, каза в ефира на американското Национално обществено радио, че Украйна може да използва „леопардите“ и други модерни танкове, за да нанесе удар по окупираните от Русия територии от Донбас до Крим или да състави тежко въоръжена формация, за да пробие позициите на руснаците по направлението Мариупол.

Въпрос: Може ли Германия да достави танкове „Леопард“ на Украйна навреме за очакваното пролетно настъпление на Русия, което поражда страхове?
Отговор: Не е ясно. През Студената война Западна Германия имаше в един момент над 2100 танка „Леопард 2“ в наличност, но разпродаде, дари или унищожи много от тези машини след обединението, когато съкрати въоръжените си сили. По данни от миналата година Бундесверът все още разполага с 312 танка „Леопард 2“, но е доставил всички единици от по-стария модел „Леопард 2А4“ на други европейски страни.

Според материал на сп. „Шпигел“ Германия ще достави на Украйна първо най-новия си модел „Леопард 2 А6ес“ (Leopard 2 A6s) от запасите на Бундесвера. Други танкове могат да дойдат от складовете на военнопромишления комплекс, но ще им бъде необходим ремонт. А и много от тези танкове вече бяха обещани на източноевропейските съюзници, за да заменят танковете от съветско време, които те доставиха на Украйна.

Въпрос: Има ли други основни бойни танкове, които са от значение за Украйна?
Отговор: Великобритания вече обяви планове да изпрати британски танкове „Чалънджър 2“ на Киев и според съобщения в медиите САЩ сега обмислят да доставят танкове „Ем1 Ейбрамс“.

Управлението на няколко различни танкови системи, всяка от които изисква сложна поддръжка и резервни части, може да създаде трудности за Украйна. Ако на Украйна бъдат доставени един тип западни танкове, например „Леопард“, това ще улесни поддръжката на бронираните машини.

Някои западни тежки оръжия може дори да трябва да се транспортират извън Украйна за ремонт. Оръжейният производител „Краус-Мафей Вегман“ и германското министерство на отбраната например, отвориха авторемонтна работилница в Словакия край украинската граница, където да бъдат поправяни системи като самоходната гаубица „Панцерхаубице 2000“ и да бъдат подменяни износени части.

Въпрос: Колко танка „Леопард“ има в наличност?
Отговор: Над 3500 танка „Леопард 2“ са били произведени досега от германския производител „Краус-Мафей Вегман“, но повечето от тези танкове се използват активно от въоръжените сили на различни държави.

От 14-те европейски държави, които имат такива танкове, само Финландия и Полша засега публично са заявили желание да доставят на Украйна.

Въпрос: Как гледат на това германските избиратели?
Отговор: Социологическите проучвания показват, че евентуалната доставка на танкове „Леопард 2“ на Украйна поражда полемика сред германското общество. Допитване на обществената телевизия А Ер Де показва, че 46 на сто от анкетираните подкрепят изпращането на танкове, а 43 на сто са против. Най-силна е опозицията в бившата Източна Германия, където 32 процента от хората са „за“, а 59 „против“./Вести БГ

Свързани статии