Премиерът: Ако ГЕРБ и ДПС искат да свалят кабинета – нека да го направят

Няма да се поддам на извиване на ръце. ГЕРБ и ДПС, които са винаги заедно напоследък, както виждаме, имат всички права да свалят правителството. Нека да го направят. Това заяви премиерът Николай Денков в Министерски съвет.

По-рано днес депутатите не успяха да съберат нужния кворум и за втори пореден ден не гласуваха вота на недоверие към кабинета.

„Няма да взема нито едно решение, което не е разумно за държавата. Предложението за отнемане на дерогацията за три дни е абсолютно неразумно, с много високи рискове, показани много ясно от най-различни институции. Това искане не е съобразено с никаква политическа логика, освен една – да се поставят политически капани“, посочи Денков.

Той коментира и твърденията на Делян Пеевски от ДПС, че министърът на вътрешните работи Калин Стоянов е бил притискан от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ да „работи за тях на изборите“, а неговото несъгласие е истинската причина да му бъде поискана оставката.

„Ако съм притискал в нещо Калин Стоянов, то е едно – да си изпълни задълженията по организацията на вота. Задачата на вътрешния министър и неговият екип е била единствено да не позволи нарушения на изборното законодателство. Никога не съм го притискал по отношение на конкретни партии“, добави още премиерът.

Денков коментира и твърденията, че министърът на електронното управление е бил заплашван и му е назначена охрана, Денков отговори: „Министър Йоловски е в процедура, в която с него се занимават разследващи органи и прокуратурата, той казва, че няма право да подава информация. Аз не мога повече да изисквам такава информация. Това, което мога, е да гледам дали си върши работата като министър. Ясно е, че ако тръгна да искам неговата оставка, това може да бъде представено като: „Вие я искате, защото той е направил нещо“. Не искам да коментирам министрите откъде са дошли, като падне правителството, ще ви разкажа“./Новините БГ

Свързани статии