Последно: Без онлайн уроци през грипната ваканция в Пловдивско

Учениците от област Пловдив излизат в грипна ваканция от утре до 31 януари включително, като според заповедта на министъра на образованието и науката тези дни ще са неучебни за всичките 192 училища на територията на областта.

Разпореждането разсейва смута, който настъпи за кратко, след като РЗИ издаде заповед „за прекратяване на присъствените занятия“. От нея не ставаше категорично ясно дали в този случай ще има учебен процес в електронна среда.

Мярката за излизане в грипна ваканция се налага, за да се предотвратят неблагоприятните последици за здравето на ученици и учители. Заповедта на министъра е издадена въз основа на решение на Областния оперативен щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания, обясниха от МОН.

В училищата вече е приключила първата смяна и неяснотата до последния момент създаде известно напрежение в гилдията. За дните на ваканцията учителите имат право да решат дали да излязат в отпуск или да работят, като изпълняват административни и други ангажименти, обясни Антоанета Кръстанова от Регионалното управление на образованието.

Междувременно МОН постанови грипна ваканция и в Стара Загора. Там обаче ще се учи онлайн, тъй като ситуацията налага удължаване на вече дадени неучебни дни.

Припомняме, че позицията на МОН е, ако се налагат кратки периоди на грипна ваканция, дните да не са учебни. При по-дълги се прави допълнителна преценка за евентуално онлайн обучение./Вестник Марица

Свързани статии