Политолози обясниха как Гешев е провалил плана на ГЕРБ да управлява с ИТН и ДПС

Ръководствата на ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната-Демократична България“ ще излъчат премиери от двете формации на ротационен принцип. Това стана ясно по време на вчерашната пресконференция на двамата кандидати за поста министър-председател – Мария Габриел и Николай Денков. Ще сработи ли формулата на ПП-ДБ И ГЕРБ-СДС?

„Ситуацията, която наблюдавахме през лятото на 2020 г., сякаш приключи. Това обединение на хората, които щяха да „чегъртат” и щяха да бъдат „изчегъртани”, постави края на тази революционна ситуация в последните няколко години”, коментира пред Нова тв социологът Евелина Славкова.

По думите ѝ политическите партии си дават сметка колко трудно ще бъде да отидат отново на избори. „Повече от видно е, че единствените, които имат интерес от избори, са „Възраждане”, посочи Славкова.

„Мисля, че са прави колегите като казват, че в следващите месеци много ще се забавляваме и ще се смеем. Вижте, ние не сме в реалната прагматична политика. Ние сме във фантазиите и символиките. Трябваше да е втория мандат. Той може да се случи, ако се договори с първия, ако има разбиране какво правим. И сега с това, което ни се говори, продължават да бягат точно от това да ни се каже ясно как ще го правят, кой ще го прави, какво ще постигне“, коментира Татяна Буруджииева.

„Там една девойка, която ни се представя за девственица, зачева от някакъв, който не знае къде е и с какво се правят деца. Нещо такова ни се представя в момента, а нещата не са такива”, допълни тя.

„Има липса на визия на това, което ни се предлага”, коментира Христо Панчугов.

Според политолога Димитър Аврамов нито ГЕРБ харесват развоя на събитията, нито ПП, но това е алтернативата на „да омажем цяла България с червена боя и то не в политическия смисъл, а във вандалския”.

Припомняме, че в неделя участници в „Похода за мир“, сред които привърженици на „Възраждане“, замеряха с червена боя сградата на Европейската комисия в София.

Политологът Христо Панчугов коментира, че ротационното председателство минава през сложна парламентарна процедура, която изисква мнозинство:

„Това, че сега са се договорили, че ще има мнозинство, не означава, че ще има и след 9 месеца”. По думите му въпросът е дали ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС могат да произведат резултати, които да убедят българското общество, че това, което се предлага от „червената боя”, не е по-добро.

Според доц. Татяна Буруджиева действията на прокуратурата ускоряват прокарването на съдебна реформа.

„Първата пресконференция на Гешев доведе до това, че стана невъзможно правителството на план Б – ГЕРБ-СДС и ДПС. За него беше много важно да получи политическа подкрепа и той я получи от една от партиите“, каза тя./БЛИЦ

Свързани статии