Политици с емоционални постове по случай 24 май

Днешният голям български празник и големият успех на Георги Господинов, който в навечерието на 24 май спечели литературната награда „Букър“ с романа си „Времеубежище“ се превърнаха в повод за редица емоционални постове на българските политици.

Държавният глава Румен Радев написа пост във Фейсбук по случай празника, за да поздрави българите.

„От България тръгват значими културни процеси в Европа – българската азбука, славянската книжовност, богослужебна традиция и богомилството са вградени в културния код на континента. Затова ние, българите, сме неделима част от Европа не по милост, а по принос, не за услуги, а заради заслуги. Ние трябва да се гордеем с това!“, пише президентът.

 

„На 24 май – „Букър“ за Георги Господинов и „Времеубежище“! Чест и признание за българския език, Георги Господинов и България!“, написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Фейсбук.

Експремиерът сутринта пусна и снимка по случай Деня на българската азбука, просвета и култура.

Честит празник на българската писменост и култура! 24 май е празникът, който безспорно носи най-много положителни емоции на всички българи. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната-Демократична България“ Кирил Петков.

„В навечерието на най-българския празник получихме още един повод за гордост и то свързан именно със силата на думите – Георги Господинов и неговият роман “Времеубежище” бяха отличени с най-престижната световна награда за литература – “Букър”. Искам да благодаря на Георги Господинов, че ни припомни, че времето принадлежи на онези, които са готови да се откъснат от миналото и да погледнат смело напред към бъдещето. Благодаря, че ни припомни, че България може и че “там, където има тъмнина, винаги дреме чудо”“, пише Петков.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че “ в днешните времена на изпитания и превратности повече от всякога е нужно нашето единство и с нова вяра в силата на духа и в силата на общите усилия да се изправим пред проблемите и да решим кризите, за да съградим желаното настояще и бъдещето, което искаме да завещаем на децата на България.“

Има един ден в годината на българите, който стои по-високо от всички останали. Толкова високо, че дори нечистотията и мръсотията на времето, в което живеем, не могат да го изцапат. Това е връх на духовността и чистотата. Връх, защитаван през вековете не само с меч и огън, но и с най-силното оръжие – с ум, със слово, с памет. Връх, който е в сърцето на всеки българин и който трябва да бъде изкачван и опазван всеки ден.

Това написа лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов в профила си във Facebook.

Нашата азбука е най-големият ни принос в човешката цивилизация. Това написа лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

„Честит празник на буквите, на просветата, науката, културата и славянската книжовност. Да пребъде делото на светите братя Кирил и Методий и на техните ученици. Благодарност на българските учители, научни, просветни и културни дейци, посветили живота си на най-благородна #кауза: да пазят и предават българската духовност. Тя ни е #съхранила като народ в най-трудни години. На нея трябва да се опрем и днес“, пише лидерът на БСП Корнелия Нинова.

/Вестник Телеграф

Свързани статии