Подкрепата отслабва: Три страни от НАТО против помощта за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че въпреки новата политическа позиция на Унгария, Словакия и Нидерландия, членовете на Алианса няма да спрат да помагат на Украйна

Това съобщи УНИАН.

Според Political Lore той е казал това, отговаряйки на въпрос за позицията на НАТО по отношение на помощта за Украйна, предвид факта, че Будапеща, Братислава и Хага променят реториката си.

„Членовете на НАТО предоставят модерни ракети, системи за противовъздушна отбрана, модерни бойни танкове – всичко това са примери за значителна съвременна помощ… Помощта се предоставя на Украйна, защото е в интерес на нашата сигурност. Уверен съм, че съюзниците от НАТО ще продължат да предоставят значителна и значима подкрепа на Украйна“,

заяви Столтенберг.

Като пример за решимостта на членовете на НАТО да продължат да помагат на украинските власти, той отбеляза, че Германия и Нидерландия наскоро обявиха готовността си да предоставят 10 милиарда долара плащания, а съюзниците от НАТО ще осигурят допълнителни системи за противовъздушна отбрана.

„В Украйна също има постоянен приток на боеприпаси и оръжия. Разбира се, има спешна нужда от големи обеми помощ, но съюзниците демонстрират не само на думи, но и на дела, че ще продължат да оказват помощ на Украйна“, добави генералният секретар на Алианса.

В края на миналия месец евроскептичната дясна Партия на свободата (PVV), водена от Герт Вилдерс, която се противопоставя на предаването на оръжия за Украйна, спечели изборите в Нидерландия.

В Словакия на последните избори също не дойде на власт проукраински кандидат. Новият премиер на страната Роберт Фицо заяви, че Словакия няма да прехвърли оръжия на Украйна.

А унгарският премиер Виктор Орбан отдавна е известен с позицията и опитите си да блокира военната помощ за Украйна, а също така налага вето на започването на присъединителни преговори между Брюксел и Киев, предаде „Фокус“./Вестник Марица

Свързани статии