Пловдив може да има трамваи, намалиха преференциалните карти за градския транспорт

Пловдив ще се сдобие с трамваи, които да осигуряват вътрешноградската свързаност на градската железница. Това предложи по време на обсъждането на точката за актуализация на Плана за интегрирано развитие на Община Пловдив (ПИРО) независимият съветнък Слави Георгиев. По думите му трамваите могат да бъдат алтернатива на автобусния транспорт в бъдеще.

Предложението на Георгиев бе прието с 43 гласа „за“, а цялото предложение за актуализация на ПИРО получи одобрение от 42 гласа „за“ 0 „против“ и 4 „въздържали се“.

Преди това обаче съветниците се караха почти два часа заради градската железница, която също е предвидена в ПИРО и за която са осигурени средства по оперативна програма за НКЖИ.

От групата “Алтернатива за Пловдив” обявиха, че тя трябва да отпадне от ПИРО, защото няма да реши проблема с трафика и ще играе ролята на извънградска железница. От ДБ пък бяха категорични, че градската железница е изключително важен проект.

Кметът Здравко Димитров припомни, че градската железница ще подобри свързаността на пет общини и заяви, че ако съветниците искат чист въздух, трябва да проявят разум. И добави, че вече се работи по проекта, като подчерта, че на вчерашната среща в областна управа са обсъдени и спирките на железницата.

В крайна сметка след 20-минутна почика точката бе гласувана.

Междувременно, по време на обсъждането на ПИРО, стана ясно, че Бетонният мост може да бъде затворен за ремонт още през май и затварянето ще е за 3-4 месеца. Това съобщи зам.-кметът по строителството Пламен Райчев. Поводът бе споразумението между НКЖИ и Община Пловдив за съвместни действия по изпълнение на пет възлови обекта, сред които са Бетонният мост, естакадата над бул. “Копривщица” и пробивът под гарата. Райчев подчерта, че мостът няма да се бута и е намерено решение за лека конструкция.

Затварянето щяло да стане, след като приключи пробивът на бул. „Христо Ботев“, където в момента се работи.

Веднага след това съветниците потвърдиха решението си от предишната сесия и запазиха критериите за провеждане на търга за 7-декаровата зелена площ на „Пещерско шосе“ пред болница „Пълмед“, който да се превърне в паркинг. 39 от съветниците гласуваха „за“, а четиримата от ДБ се въздържаха. Решението беше върнато от областния управител Ангел Стоев като незаконосъобразно, но на практика бе прегласувано.

С мнозинство от 42 гласа пловдивските общински съветници решиха преференциалните карти за 1 месец за градския транспорт за ученици, студенти и пенсионери да станат 13 лв. за всички линии, вместо досегашните 16 лв.

Цената на тримесечните карти става 39 лв., като те поевтиняват с 9 лева, в сравнение с предишните 48 лв. Решението влиза в сила от 1 април.

Свързани статии