Пламен Данаилов: Бащата на Кирил Петков е пътувал до Турция, за да договаря доставки на газ

Бащата на Кирил Петков беше ангажиран с търсене на доставчици на синьо гориво. Той официално е пътувал до Турция за преговори заедно със съветника по външната политика на Петков – Весела Чернева. Летял е на държавни разноски през първата година на миналата година. Това каза бившият зам.-министър на енергетиката Пламен Данаилов за „Твоят ден“.

Според него изключително лесно може да се достигне до истината по казуса с „Булгаргаз“, като се търсят парите. „Знае се „Булгаргаз“ на кого е платил. Оттук нататък може да се направи запитване до тези, на които е платено, какво са купили, как са го купили и има ли директни плащания от тях към други, включително офшорни компании. Всичко може да бъде проследено. В Министерство на енергетиката сме полагали усилия през целия период да защитим както интереса на държавата, така и на всички граждани. Да не забравяме, че въпреки всичко успяхме през месеците от май 2021 г. до 2022 г. да дадем компенсации за газ. Това са стотици милиони, дадени за компенсиране на високите цени. Прокуратурата трябва да достигне до истината и ако има нанесени вреди, то виновните да понесат своите наказания“, коментира той.

По думите му по тръбите през цялото време допреди завършването на газовата връзка с Гърция и пускането на интерконектора има само руски газ, в момента също има основно такъв. „Когато възникна кризата с доставки на природен газ и уведомлението на „Газпром“ за промяна начина на плащане, работна група в МЕ обсъждаше намирането на алтернативни доставки. Към юни 2022 г. „Булгаргаз“ беше на печалба, имаше над 1 млрд. вземания от „Топлофикация – София“, смята Данаилов. И допълни, че да не се плаща на „Газпром“ е било решение на Министерски съвет и е имало съгласувателни писма от различни министри по казуса./Новините БГ

Свързани статии