Патрулките в Пловдив с ПОС терминали, шофьори ще плащат глобите на място

Предстои патрулките на КАТ в Пловдив да бъдат оборудвани с ПОС терминали. Очаква се устройствата да са налични и готови за работа до няколко месеца. Това със сигурност ще бъде улеснение за шофьорите, защото когато бъдат спирани и глобявани, ще имат възможността да заплатят глобата си веднага на пътя с банкова карта, каза пред „Марица“ директорът на пловдивската полиция старши комисар Васил Костадинов.

„Всички служители от патрулно-постовите служби и автоконтрольорите работят на таблети и с мобилни принтери. При всеки случай на проверка на лице и и въвеждане на личните му данни, излизат невръчени глоби. Съответно чрез постерминала шофьорите ще могат да заплатят глобите и то със съответната отстъпка, ако нарушението е констатирано в същия момент или до 14 дни преди това“, посочи той. И напомни, че отстъпката е 30 % при заплащане на електронните фишове до две седмици след връчването им, и 20 % за наказателните постановления по Закона за движението по пътищата и по Кодекса на застраховането.

„Не е задължителни глобите да се плащат веднага или в този 14-дневен промоционален срок. Тоест, никой не може да задължи шофьорите да платят веднага с банкова карта. Това е за тяхно удобство и улеснение“, каза още старши комисар Васил Костадинов.

Оборудването с устройствата за плащане ще се извърши поетапно в цялата страна. Предвид, че Областната дирекция на МВР в Пловдив е една от най-големите и най-натоварените в страната, се очаква и внедряването на ПОС терминалите да се случи възможно най-скоро./Вестник Марица

Свързани статии