Първи в света! Кръщават улица на 21-годишния Георги, дал живот на четирима

За първи път в света улица ще носи името на млад донор, дал живот на четирима души. Улицата е във Варна и ще бъде кръстена на Георги Николов. 21-годишният младеж умира на 20 септември 2015 г. след внезапно спукване на кръвоносен съд в мозъка, което води до тежък инсулт.

Спешно е опериран, но кръвоизливът е огромен и Георги изпада в мозъчна смърт. Д-р Валентин Маринчев, анестезиолог и координатор по донорство в болницата „Света Марина“ казва на родителите: „Единствената ви утеха е да дарите“.

Същата вечер Георги е транспортиран със самолет в София, където се извършват четири трансплантации – на два бъбрека, черен дроб и сърце. Преждевременната смърт на едно 21-годишно момче и волята на неговите близки дават надежда не само на четири други човешки същества, но и на техните семейства.

„Когато си отидеш, тялото ти е една опаковка, тя си остава тук никому ненужна, освен за червеите.

По-добре да дадеш смисъл за друг живот, отколкото да нахраниш червеите.

Колкото и грозно да звучи – реално е така. Това е една разпадаща се материя – пръст от пръста. Когато погребвахме Георги аз знаех, че не е там – стисках студената му ръка и знаех, че той вече не е там. Да дадем органите ни дава някаква утеха и смисъл. Нашата мъка, дали ще дарим или не, е същата. Но фактът, че го правим заради него, има значение. Не искаме да парадираме с това – направи добро и го хвърли в морето. Аз обаче обещах на Георги, че ще живее и мисля, че така изпълних обещанието си“, заявява майката Светла Николова, която е учителка.

Преименуването е инициатива на граждани и създателите на проекта „Последният дар на човека“, който цели да повдигне въпроса за проблемите с донорството в България.

На церемонията вчера присъстваха родителите на Георги, представители на инициативата от фондация “Документалистите” и анестезиологът д-р Валентин Маринчев, реализирал донорската ситуация.

„Хем ни е тъжно, хем се радваме за поетата инициатива. Хубаво е да има и в други градове, защото дарителите на живот са много в цялата страна и е хубаво такива инициативи да има и в други градове”, каза бащата на момчето Николай Николов.

„Решението за донорство взехме спонтанно, бяхме единодушни. Държахме се за ръце. Нямаше нужда да обсъждаме. Просто казахме “Ще даряваме”. Нашият син даде шанс на четирима човека да живеят и осмислят живота си. Това пък даде на нас нов смисъл, надежда и сили да продължим напред”, добави майката Светла Николова.

Лекарят, осъществил донорската ситуация – д-р Валентин Маринчев, подчерта, че чрез донорството се позволява на други хора да водят нормален начин на живот.

„Много трудно се намират подходящите думи в такъв момент, но това, което може да накара близките да дарят органите, е, че част от починалия продължава да съществува. Когато губим един пациент, позволяваме на други хора да живеят“, каза още той./„Марица“

Свързани статии