Парламентът гласува кабинета „Денков – Габриел“/НА ЖИВО/

След като се регистрираха 235 депутати и се събра кворум председателят на 49-ото Народно събрание Росен Желязков откри извънредното заседание, на което трябва да се гласуват три решения – избор на министър-председател, приемане на структура и избиране на Министерски съвет на България.

„Днес е денят, в който можем да дадем надежда на милионите българи, които искат страната ни да има редовно правителство. Днес е денят да изберете кабинет, който има смелостта и експертизата да вземе важните решение и да носи отговорността за тях“, това заяви кандидатът за премиер Николай Денков, който представи пред депутатите структурата, съставът, основните приоритети и цели на проектокабинета „Денков-Габриел“, като уточни, че първите девет месеца той ще е министър-председател, а вторите девет месеца на поста ще бъде Мария Габриел (ГЕРБ-СДС).

Денков се ангажира кабинетът, ако бъде избран, да внесе бюджет с три процента дефицит, да изпълни ангажиментите си от международната програма, да работи за влизане на България в Шенген и еврозоната, да работи в тясна координация с Народното събрание за реализиране на законодателната програма, в т.ч. и промени в Конституцията.

„Детската ми мечта не е била да бъде премиер на държава в остра политическа криза, с разделено общество, детската ми мечта беше да бъда учен и аз я реализирах“, каза Николай Денков и допълни: „Затова, ако не бъдат реализирани приоритетите, ще си подам оставката“, заяви Денков.

На балкона в Народното събрание е президентът Румен Радев, бивши председатели на парламента, представители на вероизповеданията, регистрирани у нас, бившият служебен премиер Стефан Янев, представители на дипломатическия корпус.

„Надявам се правителството да не предава националните интереси, така както лидерите на новата коалиция предадоха доверието на своите избиратели“, каза Радев и допълни: „Обществото ни тепърва ще осмисля процесите около акуширането на тази коалиция, защото тя обезсмисля изборите, а изборите са основата на демокрацията“.

В пленарната зала е служебният премиер Гълъб Донев и министри от кабинета.

„За тези 10 месеца управление на държавата ние осигурихме обстановка на спокойствие, сигурност и предвидимост на управлението“, заяви Донев.

По думите му служебното правителство е върнало взимането на решения за бъдещето на България. „Гарантирахме на българските граждани и бизнеса една спокойна среда, така че предаването на управлението ще бъде спокойно“, посочи Донев.

Източник: DarikNews.bg
Снимки: БГНЕС

Свързани статии