Паралелно преброяване: Григорова топи екстремно разликата с Терзиев в София, интрига и в други градове

Социологическа агенция „Галъп” представи първи резултати от паралелно преброяване на гласовете от балотажа на местния вот, направено по поръчка на NOVA.

В някои градове процентите разлика се стопяват и интригата се заплита.

Според „Галъп“ разликата между първия и втория в София е 0,9 процента. За Васил Терзиев са дали вота си 48,2 %, а за Ваня Григорова – 47,3%. „Не гласувам за никого“ са избрали 4,5 на сто. Това сочат данните на агенцията при 90 процента от извадката. По данни на „Тренд“ при 53,1% изпълнение на извадката Васил Терзиев има 50% подкрепа, а Ваня Григорова – 45,7%. Опцията „Не подкрепям никого“ в бюлетината са отбелязали 4,3% от гласоподавателите.

В Пловдив издигнатият от ГЕРБ-СДС Костадин Димитров спечели 53,4% от гласовете, а опонентът му Ивайло Старибратов от ПП-ДБ – 41,9%, сочат данните от паралелното преброяване на „Галъп“ при 90% изпълнение на извадката. „Не подкрепям никого“ – 4,7%. Резултатите от паралелното преброяване на „Тренд“ при 86,7% изпълнение на извадката показва, че Димитров има 54,1% подкрепа, а Старибратов – 41,2%. „Не подкрепям никого“ – 4,7%.

Във Варна кметският пост завоюва Благомир Коцев от ПП-ДБ (52,9%), побеждавайки опонента си Иван Портних от ГЕРБ (41,0%), показват резултатите от паралелното преброяване на „Галъп“ при 80% изпълнение на извадката. „Не подкрепям никого“ – 6,1%. Според „Тренд“, при 83,3% изпълнение на извадката, процентите подкрепа за двамата кандидати са съответно 52,5% и 41,4%.“Не подкрепям никого“ са избрали 6,2% от гласувалите.

В Благоевград издигнатият от ПП-ДБ Методи Байкушев печели вота с 51,6%, а независимият кандидат Илко Стоянов събра 45,6% подкрепа, показват данните от паралелното преброяване на „Галъп“ при 100% изпълнение на извадката. Опцията „Не подкрепям никого“ са избрали 2,7% от гласувалите.

Във Видин кандидатът на СДС, НДСВ, „Новото време“ Цветан Ценков надви кандидатът на ГЕРБ Александър Матеев. Резултатите на двамата са съответно 61,6% и 35,5%, сочат данните от паралелното преброяване на „Галъп“ при 90% изпълнение на извадката. „Не подкрепям никого“ – 2,9%.

В Шумен местния вот печели Христо Христов от „БСП за България“, който победи конкурента си Георги Колев от ГЕРБ с 72,5% на 24,8%, сочат данните от паралелно преброяване на „Галъп“ при 90% изпълнение на извадката. С „Не подкрепям никого“ са гласували 2,7%.

Паралелното преброяване на агенция „Тренд“ при 95,0% изпълнение на извадката сочи, че в Плевен кметската надпревара печели кандидатът на ГЕРБ Валентин Христов с 65,6%, а настоящият кмет Георг Спартански събира 31,5% подкрепа. „Не подкрепям никого“ – 2,9 на сто.

В Русе новият стар кмет се казва Пенчо Милков от „БСП за България“. С резултат 64,0% на втория тур той победи опонента си Иван Иванов от ГЕРБ (30,5%), сочат резултатите от паралелното преброяване на „Тренд“ при 100% изпълнение на извадката. „Не подкрепям никого“ – 5,5%.

Какви бяха първите резултати от EXIT POLL за балотажа на местните избори в страната към 20:00 ч.:

Според предварителните данни на „Тренд“ в София битката печели кандидатът за кмет на ПП-ДБ Васил Терзиев с 51.7%, втора остава Ваня Григорова с 43.6%. Според „Галъп“ за Терзиев своя глас са дали 51.4% от гласувалите, а за Григорова – 44.3%.

В Пловдив според предварителните резултати на „Тренд“ новият кмет се казва Костадин Димитров от ГЕРБ с 53.4%, опонентът му от ПП-ДБ Ивайло Старибратов остава втори с 41.1%. По данни на „Галъп“ за Димитров за гласували 53.1% срещу 41,3 на сто за конкурента му за кметския пост Старибратов.

Във Варна борбата е изключително оспорвана. Според първоначалните данни на „Тренд“ досегашният кмет на морската столица Иван Портних от ГЕРБ е подкрепен от 45,0% от гласувалите, а кандидатът на ПП-ДБ Благомир Коцев е с резултат 49,2%. По данни на „Галъп“ Коцев е взел 49,7% от гласовете на отишлите до урните. Досегашният градоначалник Портних е с резултат 44,9 на сто.

По предварителни данни на агенция „Галъп“ в Благоевград също има фотофиниш – издигнатият от ПП-ДБ Методи Байкушев печели вота с 49,7%, докато опонента му – независимият кандидат Илко Стоянов, е подкрепен от 47,9% от избирателите.

В Русе с убедителна преднина, втори кметски мандат получи Пенчо Милков от „БСП за България“ – 60,6%. Иван Иванов от ГЕРБ завоюва 32.7% от гласовете на упражнилите правото си на вот, сочат предварителните резултати на „Тренд“.

Категорична победа над опонента си записа и Валентин Христов от ГЕРБ в Плевен. Зад него застанаха 61,5 на сто от гласувалите плевенчани. Досегашният градоначалник, независимият кандидат Георг Спартански, остана втори в надпреварата с 32,9 на сто от гласовете, според данните на „Тренд“.

Изследването е на социологическите агенции „Галъп” и „Тренд” и е поръчано от NOVA./Dariknews.bg

Свързани статии