Пълна промяна с цените от утре! Вижте на кои храни

Цените на минимум 50 храни в големите търговски вериги, които са се включили в кампанията на Министерството на икономиката, ще бъдат по-ниски от утре – 15 ноември

След кратка „престрелка“ между Министерството на икономиката и индустрията и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) кампанията „Достъпно за вас“ все пак ще стартира на 15 ноември. Инициативата е пазарно ориентирана и има за цел да постигне трайно ниски цени на 50 продукта от първа необходимост и най-вече да е в услуга на хората с ниски доходи

Тя трябваше да влезе в сила от 1 ноември, но антимонополният орган остро реагира с мотива, че действията могат да предизвикат дъмпинг и понижаване на цените на участващите стоки в инициативата за сметка на други извън нея. Освен това „включването в инициативата на търговци на дребно на хранителни стоки е свързано с предлагане на храни на занижена цена, което ще доведе до ограничаване на ценовата конкуренция между тези търговци“, бе първоначалното становище на КЗК.

Последва среща между двете институции и ново мнение от страна на КЗК, че „в обхвата на правомощията на Комисията не се включва забрана на различни инициативи на министерства. Инициативата „Достъпно за вас“ е изцяло по преценка на Министерството на икономиката и индустрията, както и на всеки участник на пазара, който сметне за необходимо да се включи в нея. На практика това означава, че предприятията, които ще участват в инициативата, също не следва да търсят одобрение за своето участие от страна на КЗК“, е посочено в новата позиция на Комисията.

Това „развърза“ ръцете на икономическото ведомство, а министър Богдан Богданов обяви от ефира на Би Ти Ви, че инициативата „Достъпно на вас“ стартира от 15 ноември, а с нея и цените на определени стоки в хранителните магазини ще бъдат по-ниски. Те ще са брандирани с логото “Достъпно за вас”. Продуктите, които са част от инициативата, са минимум 50 от малката потребителска кошница. От тях най-малко 16 продукта в един магазин трябва да са отбелязани с логото, като те са от различни групи – зеленчуци, плодове, месо, млечни и други.

Целта на инициативата е да бъдат постигнати трайно ниски цени за българските потребители. Всеки един магазин, който се е включил в кампанията, ще ползва логото на инициативата. То ще бъде позиционирано до стоката, която е предложена в конкретната седмица. Цената трябва да е най-ниската, на която могат да предложат дадената стока“, обясни министър Богданов.

Той уточни, че на седмична база в Министерството на икономиката ще се прави анализ, за да се следи динамиката на цените. В следващ етап на сайта на ведомството потребителите ще могат да изберат подходящ за тях продукт и да видят откъде могат да го закупят. Като начало в инициативата се включват големите вериги, но се водят разговори и с по-малки на регионално ниво.

Поевтиняването ще става в рамките на промоции, като всяка верига ще определя колко време да продължат и ще се ангажира да разгласи по подходящ начин цените. Това ще става със специални информационни табла, на които потребителите ще виждат стоките с ниски цени. Списъкът с тях може да се включва и в брошурите, които издават веригите, и да бъдат обявявани на сайтовете им и в социалните мрежи.

От Министерството на икономиката вече обмислят втори етап на кампанията „Достъпно за вас“. Освен 50-те хранителни продукта да бъдат добавени и нехранителни продукти, между които и лекарства.

Вижте списък на храните:

хляб, захар и зърнени храни, включващи брашно, хляб, тестени изделия, макарони, захар, варива, включващи ориз, зрял боб, леща, грах, нахут, месо и месни продукти, включващи прясно свинско месо, прясно пилешко месо, риба, малотрайни колбаси, трайни колбаси, мляно месо (кайма), мляко, млечни продукти и яйца, включващи прясно мляко между 1 процент и 4 процента масленост, UHT млека, кисели млека, кашкавал, сирене бяло саламурено, извара, яйца, плодове, включващи ябълки, грозде, цитрусови и южни плодове, други пресни и замразени плодове, зеленчуци, включващи домати, краставици, зеле, пипер, зрял лук, чесън, праз, кореноплодни зеленчуци, листни зеленчуци, други пресни зеленчуци, картофи, консервирани зеленчуци и продукти на зеленчукова основа, животински и растителни масла и мазнини, оцет и сол, включващи млечни масла, олио, оцет, сол./Вестник Марица

Свързани статии