Отново ни мамят – този път с овчето сирене

Българските потребители отново са заблудени от недобросъвестни млекопреработватели, които гонят бързи печалби. Само едно от 5-те най-скъпи и най-популярни на пазара овчи сирена съдържат само овче мляко, останалото е смес – овче с краве мляко. Това показват резултатите от проведен тест в акредитирана международна лаборатория, направен и финансиран по поръчка на Сдружение „За достъпна и качествена храна“ (ЗДКХ).

Констатираното нарушение представлява и фрапантно нарушение на конкурентното право, защото към настоящия момент 1 литър от тази суровина е три пъти по-скъп от кравето мляко, с което се размесва. Тоест реномираните производители на овче сирена получават в пъти по ниска като себестойност продукция. Част от потребителите купуват именно овчето сирене поради алергии или по лекарско предписание и наличието на други видове мляко може да доведе до здравословни проблеми.

Очакват се и резултатите дали има съдържание на немлечни мазнини в изследваните пет овчи сирена. От Сдружението припомнят, че използването им не е забранено, но е задължително наличието им в храните да бъде изрично изписано на етикетите, за да могат потребителите да бъдат информирани надлежно.

“Тез​и крайно тревожни резултати хвърлят петно върху репутацията на българското овче бяло саламурено сирене, което в началото на 2023 г. се нареди на 19-о място в света според класацията на Taste Atlas”, смята Андрей Велчев, председател на УС на сдружението „За достъпна и качествена храна“.

Според ЗДКХ най-хубавото сирене в света е пармиджано, а на 19-о място е именно родното овче бяло саламурено сирене. То се характеризира с нежна, влажна и ронлива текстура и свеж вкус. Освен в България сиренето е много популярно в Македония, Румъния, Албания и Гърция.

Още в края на миналата година след проведена от Сдружението кръгла маса на тема “Качествени ли са българските млечни продукти” експерти от ЗДКХ препоръчаха на бранша да си регистрират отраслов стандарт, който доброволно да се спазва.

Сдружение „За достъпна и качествена храна“ продължава да настоява за законови промени, които да разрешат на контролните органи да оповестяват обществено имената на компании, които нарушават разпоредбите за произвеждане на качествени храни.

В момента нормативната уредба не разрешава на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да публикува имената на подобни компании. Оповестяване на името на фирма се прави единствено в случай че създадената от нея храна заплашва живота на потребителите.

За трите години от функционирането си ЗДКХ не е подавало несъстоятелен сигнал до БАБХ, Комисията за защита на потребителите и други институции. В ЗДКХ ежеседмично се получават сигнали чрез платформата www.zdkh.bg, вследствие на които се провеждат внезапни проверки от органите, водещи до тревожни констатации и предписания в търговските обекти.

Глоба до 4 хил. лв. за нарушителите

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извърши проверка за установени отклонения в четирите марки овче сирене, предлагани на българския пазар, за които алармират от Сдружение „За достъпна и качествена храна“. Ще бъдат инспектирани и млекопреработвателните предприятия по отношение на вложените суровини, вкл. с взимане на проби. В случай че резултатите бъдат потвърдени, БАБХ ще предприеме административнонаказателни мерки към производителите, допуснали подвеждане на потребителите. Законът за храните предвижда санкция за нарушителите в размер на 2-4 хил. лева при първо нарушение.

Овцете в България продължават да намаляват, суровината – скъпа и дефицитна
По последни данни на отдел „Агростатистика“ към Министерство на земеделието, през 2021 г. овчето мляко у нас заема второ място (след кравето) по преработено количество (с дял от 3.4%). Същата година са преработени 24 109 литра овче мляко. Това е намаление с 4.8% спрямо 2020 г., когато са преработени 25 318 литра овче мляко. Сиренето, произведено от овче мляко, е със 7.2% по-малко, а кашкавалът от овче мляко – с 6.4%.

Експертите подчертават, че това мляко е не само родно производство, но и доставено от държави, членки на ЕС, както и внос от трети страни. В същото време в производството на млечни продукти са вложени допълнително и 3121 тона концентрирано мляко, 7497 тона мляко и сметана на прах, 4709 тона млечен концентрат и 930 тона други продукти – сметана, закваска, суроватка.

Също по данни на отдел „Агростатистика“ към Министерство на земеделието, към 1 ноември 2022 г., общият брой на овцете у нас е 1 089 400 броя, което е намаление с 9,2% спрямо 2021 г. От общия брой овцете майки са 924 000, или с 8,8% по-малко в сравнение с предната година. По-малък е процентът 5,1 на заплодените за първи път овце. Бройката в графа други овце е 128 200. Тяхното намаление е 12,7%. От бранша очакват тази година броят на овцете да намалее още повече. Заради скока на фуражи, ток и горива много от фермерите са пред фалит или се отказват от животновъдството. Както „Марица“ писа, овцете в България се стопиха няколко пъти за век. През 1910 г. в страната ни се отглеждали над 8 600 000 овце. По това време България държала първо място сред европейските държави като брой овце на глава от населението.

Покрай истерията с поскъпването на фуражи, ток и горива млечните продукти скочиха най-много, като по принцип сиренето и кашкавалът от овче мляко са по-скъпи от тези, произведени от краве мляко. Според марката сирене в търговската мрежа най-скъпите сирена от овче мляко гонят 30 лв.

От ovce-kozi.com отчитат, че в България нямаме достатъчно високомлечни породи овце, което означава, че се произвежда малко мляко. Не прилагаме технологии, които са предназначени за млечно овцевъдство. Нямаме доилни инсталации навсякъде, нямаме и обучени доячи и гледачи. Резултатът е ясен – 28 хил. тона овче мляко годишно. Това е важен въпрос, защото през последните години се търси най-вече овче мляко, за което се съди и от цената му. Сега изкупната му цена е от 1.80 лв. до 2.50 лв. за литър, при 0.80-1.10 лв. преди 3-4 години.

На пазара в ЕС се наблюдава значително покачване на цените на овчето мляко в началото на тази година, сочат официалните данни за доставките на суровината. На​пример средната цена на овчето мляко в Испания през месец февруари е била 1.22 евро за литър. Освен че представлява леко увеличение в сравнение с цените, които бях​а през януари, най-поразителният аспект е увеличението на годишна база от 32,7% в сравнение с 0.92 евро регистрирани през февруари 2022 г. В провинция Кастилия и Леон вече има средна цена от 1.36 евро, а най-ниската там е 1.14 евро за литър. Ценовото дъно е регистрирано в област Кантабрия – 0.78 евро/литър овче мляко./Вестник Марица

Свързани статии