Отмениха наказанието на шефа на „Криминална полиция“ в Пловдив за „голите обиски“

Шефът на отдел „Криминална полиция“ в Пловдив комисар Георги Ташев успя да се пребори в съда за отмяна на наказанието му, свързано с широко обсъжданата акция в нощното заведение „Бушидо“ в първите минути на Гергьовден тази година. Със заповед на министъра на вътрешните работи от средата на юли на криминалист №1 е с наложено наказание „порицание“ в срок от една година.

В решението на Административния съд в Пловдив е посочено, че от главният секретар на МВР тогава е наредено за времето от 2 март до отпадане на необходимостта, на територията на Пловдив да бъде проведена специализирана полицейска операция (СПО) по линия на “противодействие на наркоразпространението“. Според заповедта за подготовката и провеждането на акцията следвало да бъде изготвен план от „Криминална полиция“, оглавяван от Ташев.

В първите минути на 6 май е проведена планувана операция в заведение “Бушидо“, като в хода на проверката са извършени лични обиски на присъстващите там лица. Предвид скандалът, който се заформи и медийните репортажи е възложено на комисия да провери конкретния случай, при който били събличани чисто голи клиенти. Констатацията от проверката е, че са събрани доказателства за извършени от Ташев дисциплинарни нарушения. Последвало и наказание „порицание“ за срок от година.

Комисар Ташев обжалвал пред Административния съд, който окончателно отменил наказанието. „Комисар Ташев допускал, че при такава операция (с участие на голям брой полицейски служители, в заведение с употреба на алкохол и много посетители, с данни за разпространение на наркотици) е необходим качествен инструктаж на служители и е възможно да възникнат проблемни ситуации, а действията могат да доведат до превишаване на полицейски правомощия, но се е надявал, че това няма да се случи и може да се мине без осъществяване на контрол от негова страна, а само впоследствие да се информира за хода на операцията.

Служителят е разчитал, че последващото му информиране е достатъчно, за да се гарантира законосъобразността на действията на участниците в операцията“, пише в решението на съда. Според магистратите наложеното наказание е прекомерно тежко и е нарушен принципа за съразмерност./Вестник Марица

Свързани статии